Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha 12 pečuje o bezbranné tvory. Místní zařídili pítka pro živočichy

V parném létě ve městě se mnohdy zvířata a drobný hmyz složitě dostávají k vodě, kterou ke svému přežití potřebují. Proto se jim v Praze 12 rozhodli pomoci. Městská část mezi 27. a 29. červencem instalovala na svém území pítka určená ptákům a drobným živočichům.

Vedro a sucho totiž sužuje nejen lidi, ale i zvířata, například ježky či ptáky. Žízní trpí i čmeláci, motýli a další hmyz. „Proto jsme zakoupili přenosná pítka, která postupně umísťujeme do veřejných ploch. Na některých místech máme i pevná pítka, mimo jiné před radnicí v Pískové ulici či volnočasovém areálu VOSA. Prosím i občany, aby ve svém okolí umístili pro ptáky a drobné živočichy misky s vodou. Jako pítko je možné využít třeba poklop od kanálu, který neprotéká. Nejhorší situace je na sídlištích,“ okomentovala aktuální situaci v Praze 12 místostarostka Eva Tylová.

Mezi tamními paneláky nyní využívají dvacet pítek, které městská část nakoupila minulý rok. „Když přišlo vedro, tak jsme pítka znovu rozvezli. Máme ohlasy od občanů, že pítka ptáci i drobní živočichové hojně využívají,“ uvedla pro Pražskou drbnu Tylová. Bohužel některá pítka byla rozkradena. Praha 12 už proto objednala dalších dvacet.

Jak nápad na pořízení pítek vlastně vznikl? „V minulých letech bylo v létě velké vedro a sucho. Zvláště na sídlištích, které jsou z části na skále, jsme společně s řadou lidí uvažovali, jak živočichům pomoci. Nejdříve jsme rozmísťovali různé misky s vodou. Když jsem se stala místostarostkou, tak jsme společně s odborem životního prostředí hledali profesionálnější řešení, ale zároveň za rozumnou cenu. Tím se ukázala pítka pro hospodářská zvířata," uzavřela Tylová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 12

Štítky pítka, zvířata, Praha 12, sucho, Praha, živočichové, ptáci, Eva Tylová, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 12 pečuje o bezbranné tvory. Místní zařídili pítka pro živočichy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.