Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Je voda v Praze znečištěná? Arnika provádí analýzu

Jak moc je voda v Praze znečištěná? Na tuto otázku nyní hledá odpověď nezisková organizace Arnika. Zástupci spolku minulý týden odebrali vzorky vody a říčních sedimentů, které nechají otestovat na obsah bromovaných zpomalovačů hoření a perfluorovaných látek. Toxické látky často kontaminují vody a ryby a následně se dostávají do potravin. Výsledky analýzy budou známy v listopadu tohoto roku.

Podobný výzkum přitom organizace neprovádí poprvé. Zpravidla jednou ročně Arnika testuje, jak jsou pražské vody znečištěné různými typy toxických látek. Před rokem odborníci zjišťovali obsah rtuti, letos se zaměřili na toxické látky obsažené v plastech, kterými se iniciativa dlouhodobě zabývá na mezinárodní úrovni a usiluje o jejich přísnou regulaci. Kromě broumovaných zpomalovačů výzkumníci tentokrát zacílili i na perfluorované látky obsažené v textilu, pečícím papíru, teflonu nebo hasicích pěnách. 

Bromované zpomalovače hoření se do životního prostředí dostávají z elektroodpadu, z provozů, kde se elektronika vyrábí a také ze stavebního materiálu a kontaminují potravní řetězec. Tyto látky poškozují imunitu, způsobují hormonální poruchy a jsou spojené se sníženou inteligencí a soustředěním u malých dětí. Kvůli toxicitě jsou dnes zakázány, přesto starší výrobky ošetřené bromovanými zpomalovači řada lidí stále využívá, částečně se k nám vrací recyklací.

„Zpomalovače hoření a perfluorované látky způsobují vážné zdravotní problémy. V dnešní době je stále najdeme ve spotřebním zboží, domácnostech nebo kancelářích. Jsou doslova všudypřítomné. Jediným řešením, jak se jim vyhnout, je globální zákaz používání při výrobě nebo výrazné omezení. Naším cílem je nyní prověřit, v jaké míře znečišťují životní prostředí kolem nás,“ uvedla Karolína Brabcová z Arniky. 

Vzorky vody a říčních sedimentů zástupci Arniky odebrali z Kopaninského potoka, Motolského rybníka a několika míst Vltavy. „Lokality, odkud vzorky pochází, leží v blízkosti provozů pro zpracování elektroodpadu nebo stavebního materiálu, případně jde o místa, kde se ve větším míře dostávají odpadní vody do Vltavy. Kopaninský potok oproti tomu leží v blízkosti Letiště Václava Havla, kde probíhají pravidelná cvičení záchranných složek využívajících právě hasicí pěny," přiblížil Pražské drbně tiskový mluvčí Arniky Jiří Kaňa.

Perfluorované látky (PFAS) se pro své voděodolné a nepřipékavé vlastnosti využívají v potravinových obalech, kuchyňském nádobí zejména z teflonu nebo nepromokavých tkaninách. Do přírody se dostávají z odpadu, omývání ošetřených výrobků nebo praní textilu.  PFAS jsou vysoce toxické pro zvířata, kterým mohou poškozovat játra, narušit rozmnožování nebo vývoj plodu. V přírodě se téměř nerozkládají a předpokládá se, že i na lidi budou mít toxické účinky, včetně karcinogenních.

Nezisková organizace chce v rámci projektu Voda živá financovaného hlavním městem Prahou upozornit na nutnost toxické látky zakázat. „Konkrétně v tomto případě výsledky našich výzkumů nejen z České republiky, ale i ze zahraničí využíváme během mezinárodních jednání jako argument pro přísnější regulaci využívání těchto látek při výrobě nebo recyklaci odpadů s jejich obsahem. Apelujeme tak na politiky k přijetí přísnější legislativy, větší ochraně spotřebitelů, jejich zdraví a životního prostředí kolem nás," uzavřel Kaňa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Holzknecht/Arnika

Štítky voda, Arnika, analýza, znečištění, Praha, jed, životní prostředí, Vltava, Letiště Václava Havla, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Je voda v Praze znečištěná? Arnika provádí analýzu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.