Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Platy ve zdravotnictví by příští rok mohly vzrůst o 5 procent, řekl Vojtěch

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha by se platy zdravotníků mohly v příštím roce zvednout nejvýše o pět procent. Odboráři požadují vzrůst minimálně o 10, ideálně o 15 procent, to ministr však považuje za nereálné.

Požadavek odborářů na zvýšení platů ve zdravotnictví o 10 až 15 procent přijde ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi v tuto chvíli nereálný. Řekl to v Otázkách Václava Moravce na České televizi a uvedl, že se platy zdravotníků v příštím roce zvednou nejvýše o 5 procent. Odboráři dlouhodobě kritizují významný rozdíl mezi výdělkem lékařů a sester ve státních nemocnicích a v nemocnicích měst, krajů nebo soukromých zařízeních.

Odboráři požadují také jednotnost platových tabulek, u zdravotních sester letos bude rozdíl dosahovat až sedmi tisíc korun měsíčně. Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera by ale odboráři měli vnímat, jak je na tom v současnosti stát. Rada poskytovatelů zdravotní péče s navyšováním platů podle Šmuclera nesouhlasí. Nemocnice by prý o odměňování měly rozhodovat individuálně.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) průměrný měsíční výdělek lékaře v akutní lůžkové péči tento rok dosáhne necelých osmdesáti devíti tisíc korun. Plat sester má dosáhnout čtyřiceti sedmi a půl tisíce korun, což je o třináct tisíc více, než byla v roce 2019 podle Českého statistického úřadu průměrná mzda. Z dat ÚZIS také vyplývá, že se zastavil úbytek zdravotních sester v nemocnicích.

Sněmovna kvůli dopadům epidemie covidu schválila zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na rekordních 500 miliard korun, z toho 1,75 miliardy má jít na odměny zdravotníků v nemocnicích a sociálních službách.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Facebook Surgeon

Štítky zdravotnictví, platy, Adam Vojtěch, nemocnice, zdravotnický pracovník, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Roman Šmucler, Česká televize, Česká stomatologická komora, Otázky Václava Moravce, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platy ve zdravotnictví by příští rok mohly vzrůst o 5 procent, řekl Vojtěch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.