Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Kremační pec ve Strašnicích bude opravena. Správa hřbitovů na to dostane přes sedm milionů

Pražský magistrát poskytne Správě pražských hřbitovů (SPH) příspěvek na opravu kremační pece v krematoriu Strašnice. Správa dostane od města zhruba 7,5 milionu korun. Pec by mohla být opravena na konci léta. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Praha letos spojila příspěvkové organizace SPH a Pohřební ústav hlavního města do jedné.

Odstávka pece

Kremační pece byly vyrobeny v roce 1994. Během následujících let byly vyměňovány některé komponenty, ale ostatní součásti pece zůstávaly a jen se na nich dělaly servisní práce. Tyto části pecí tak jsou na konci životnosti a nelze je opravovat. Ocelové konstrukce a spojovací prvky jsou tepelným zatížením deformovány. Vyměnit je nutné také elektronická a plynová zařízení.

Na území Prahy je podle internetových stránek SPH přes 70 hřbitovů. Z toho jich 29 spadá pod SPH, dalších 38 je svěřeno městským částem. Obě pražská krematoria a tři urnové hřbitovy spravuje městský pohřební ústav. Zbývající pražské hřbitovy jsou většinou ve správě církví.

„Optimálním termínem pro provedení generální opravy kremační pece je srpen a září tohoto roku, tak aby odstávka pece proběhla v době, kdy je každoročně nejmenší počet úmrtí a pec byla do podzimu hotová," píše se v dokumentu. Při odstávce pece by ji byly schopné zastoupit zbylé tři.

Peníze od města

Peníze potřebuje SPH nyní od magistrátu kvůli zmíněnému sloučení s Pohřebním ústavem. Na majetek byla smlouva o nájmu mezi ústavem a magistrátem, který jej odepisoval. Nová příspěvková organizace tak nemá investiční fond z odpisů předmětného majetku, tudíž ani dostatek peněz na opravy kremační pece. O peníze proto požádala SPH město.

Autoři | Foto VitVit / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky hřbitov, krematorium, Strašnice, Praha, pec, Pražský magistrát, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kremační pec ve Strašnicích bude opravena. Správa hřbitovů na to dostane přes sedm milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.