Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: U Letiště Václava Havla vznikla jedna z největších venkovních maleb na světě

Jednu z největších nástěnných maleb na světě najdete od května poblíž Letiště Václava Havla v Praze. Vznikla na 350 metrů dlouhé stěně haly společnosti CTP a o unikátní murál, jak se podobným malbám říká, se postaral zkušený výtvarník Michal Škapa. Velkoformátové dílo se jménem Kosmos zaujímá celkovou plochu 5 250 metrů čtverečných a vzniklo za pouhých 23 dní. Malba je nejlépe vidět při odletu a přistání na hlavní dráze letiště.

V roce 2017 vyhlásilo mezinárodní soutěž Art Wall a tím odstartovalo postupnou proměnu velkých ploch po republice. K malbě v Humpolci se v květnu přidala Praha a v červnu i Plzeň. Díky svému úspěchu u nás se soutěž o velkoformátové malby na industriálních plochách ujala také v Maďarsku.

„Murál Kosmos je hledáním paralel v mikrokosmu a makrokosmu. Zkoumá podobnosti malých a velkých struktur, hledá analogie mezi formami živého a neživého světa, mezi tvary v přírodě a v lidském těle,” shrnul Michal Škapa.

Dominantním motivem je vizuálně kontaktní modré oko, které ze středu stěny pozoruje hlavní přistávací dráhu letiště. Oko představuje symbol božské podstaty, jakési prozřetelnosti, která dává řád celému vesmíru, a která vdechuje život. Na obě strany od oka proudí částečky energie, které celý výjev rámují, putují až k lidské hlavě, jejíž silueta je na začátku celé malby. Hlava znázorněnou životní energii nasává, probouzí se tak její mysl, přehlíží celé dílo a snaží se dát věcem vlastní smysl. 

„Původní záměr realizovat malbu pomocí noční projekce nešlo uskutečnit s ohledem na bezpečnostní opatření v okolí letiště. Přenesení skicy na fasádu tedy probíhalo přímo volnou malbou, pouze s pomocí záchytných bodů a tří vysokozdvižných plošin,” upřesňuje Škapa. S pomocí 3 až 6 pomocníků spotřeboval při malbě přibližně 4 tisíce sprejů.

Další aktivity spojené s mural artem budou k vidění na dalším ročníku Signal festivalu v Praze.

Michal Škapa je český výtvarný umělec. Počátky jeho tvorby se nacházejí v kreativní grafice a v graffiti. Vystřídal několik „nicků“, z nichž nejznámější jsou 2Rock, Key a Tron. Věnoval se tvorbě grafické podoby časopisů Rooftop, Free Magazine, Upstream, vizuálů festivalů (mj. Names), knih a obalů CD. Později se začal věnovat ateliérové tvorbě, v roce 2010 byl jedním z vystavujících na světové výstavě Expo v Šanghaji, v pražské galerii Trafačka představil v roce 2011 svou první sólovou výstavu 00 NIC. Následovaly důležité výstavní projekty Graffoman v Chemistry Gallery, Analfabet v Trafo Gallery a Babylon ve Ville Pellé. Pracuje v rozličných médiích a formátech od realizace nástěnných maleb – muralů, akrylové rukopisné abstrakce, airbrushové figurativní kompozice, až po site-specific instalace a prostorové objekty. Je zakladatelem sítotiskové dílny Analog!Bros a blízkým spolupracovníkem labelu BiggBoss.
Zabránit nelegální tvorbě jde těžko, ale trend lze obrátit a s komunitou spolupracovat, říká její dlouholetý zastánce

Michal Škapa známější pod pseudonymem TRON je jedním z nejvýraznějších autorů spojených s českou graffiti scénou. Řadí se do silné generace writerů, která nastoupila v polovině 90. let, a dlouhodobě patřil mezi její lídry. Jaká je podpora...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Praha, Michal Škapa, malba, murál, Letiště Václava Havla, letiště, CTP, nástěnná malba, Světová výstava, Maďarsko, Signal festival, Plzeň, Humpolec, Šanghaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: U Letiště Václava Havla vznikla jedna z největších venkovních maleb na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.