Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Legenda opouští Spartu. Doufám, že se po konci kariéry vrátí, říká o Costovi Rosický

Klubová legenda. Jiné slovo budeme jen těžko hledat pro sparťanského obránce Costu Nhamoinese. Skromný a sympatický rodák ze zimbabwského Harare se po sedmi letech rozhodl opustit Letnou. Jako volný hráč si nyní hledá nové angažmá v zahraničí.

„Nechtěl jsem, aby to takhle skončilo, ale je to tak," říká Costa. „Děkuju vám za všechny ty roky, kdy jsem byl s vámi. Nejdůležitější pro mě je, že jsme byli spolu, v dobrém i ve zlém. I když se nám nedařilo, i když jsme prohráli, tak jste byli na stadionu s námi. Doufám, že tak to bude i dál. Přeju vám hodně úspěchů,“ dodává končící stoper.

Costa přišel do Sparty v létě 2013 z polského Zaglebie Lubin a své první soutěžní zápasy v rudém dresu odehrál v nešťastném dvojutkání předkola Evropské ligy proti švédskému Häckenu. Následně byl ale nedílnou součástí týmu, který vyhrál double a na startu dalšího ročníku přidal vítězství v Superpoháru. Svými výkony pomohl Spartě také v sezoně 2015/2016 až do čtvrtfinále Evropské ligy. 

Ve Spartě si během sedmi let vybudoval pozici klubové legendy, když nastoupil ve více než dvou stovkách utkání. Byl také prvním africkým fotbalistou, který ve Spartě navlékl kapitánskou pásku. Jako jeden z mála cizinců se naučil skvěle česky.

 „Je zářným příkladem toho, že i cizinec může být pro Spartu velkým přínosem, pokud má správný charakter a identifikuje se s klubem a jeho hodnotami,“ doplňuje o Costovi sportovní ředitel Tomáš Rosický

Costa vyrůstal jako chudý kluk, který snil o tom, že si jednou zahraje fotbal v Evropě. A když se mu to pak povedlo, nikdy nezapomněl na svoje kořeny. Během každé pauzy se vracel do Afriky, vyprávěl místním dětem, že když půjdou za svými sny, můžou dokázat cokoliv. Vozil jim kopačky, točil pro ně motivační videa ze sparťanské kabiny. V každé chvíli jste z něj cítili, jak je vděčný za to, čeho dosáhl. Byl a je vzorem.

„Na čas nás opustí, chce ještě hrát v zahraničí, ale doufám, že po konci kariéry se k nám připojí zpět a bude v klubu působit v jiné než fotbalové roli. Přejeme mu jenom to nejlepší a těšíme se, až se k nám vrátí,“ uzavírá Rosický. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AC Sparta Praha

Štítky Praha, fotbal, AC Sparta Praha, Costa Nhamoinesu, Harare, Letná, Tomáš Rosický, Zagłębie Lubin, kariéra, Evropa, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legenda opouští Spartu. Doufám, že se po konci kariéry vrátí, říká o Costovi Rosický  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.