Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedinečné posezení v pražských ulicích. U Dětského ostrova mají mozaiková křesla

Návštěvníci Prahy 5 se mohou těšit na nové posezení. V rámci Mezinárodního sochařského festivalu Sculpture Line byla u vchodu na Dětský ostrov instalována dvě mozaiková křesla. Jejich autorkou je výtvarnice Alexandra Koláčková, která se specializuje na výrobu plastik do veřejného prostoru.

Sochařský festival Sculpture Line je dlouhodobý umělecký projekt, který instalací soch do veřejného prostoru rozšiřuje kulturní a umělecký potenciál dané lokality. Umělecká díla napřímo komunikují s kolemjdoucími, zanechávají v nich přitom estetickou i sociální stopu. Festival se nesoustředí jen na centra a frekventovaná místa. Naopak instalace mimo hlavní tepny umožňují oživit i méně známá místa v Praze.

„Vyrobit taková křesla není jednoduchý proces. Je to železobetonová skořepina z vysokopálené šamotové hlíny s vrstvou keramiky nahoře, aby to celé drželo pohromadě,“ vysvětlila autorka posezení Alexandra Koláčková.  Křesla přitom mají hned dvě funkce. Slouží jak k relaxaci uprostřed rušných ulicí, tak i jako umění ve veřejném prostoru.

Slavnostního křtu se minulý týden zúčastnili členové Kulturní komise spolu s místostarostou Prahy 5 Lukášem Heroldem, v jehož gesci je kultura. Nápad vedení městské části na toto zpestření veřejného prostoru vznikl už v loňském roce,. Na samotný festival Sculpture Line zastupitelé nahlíželi jako na způsob, jak oživit prostor. „Na umění ve veřejném prostoru se v minulých letech pozapomnělo. Proto jsem rád, že celý projekt byl přijat s nadšením nejen členy komise, ale i většiny zastupitelů,“ uvedl místostarosta Lukáš Herold.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 5

Štítky křesla, posezení, Praha 5, Sculpture Line, křeslo, Praha, Dětský ostrov, festival, veřejné prostranství, Alexandra Koláčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedinečné posezení v pražských ulicích. U Dětského ostrova mají mozaiková křesla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.