Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prostory pro Primark na Václaváku jsou zkolaudovány. The Flow Building přitahuje pozornost kolemjdoucích

Budova The Flow Building na Václavském náměstí, ve které bude mimo jiné sídlit první česká pobočka obchodu Primark, je zkolaudovaná. Některé kanceláře v horních patrech už užívají první nájemníci, tři patra obchodu by se měla stavebně dokončit zřejmě během podzimu. Stavbu podle developera nezbrzdila ani koronavirová krize.

Nájemci převzali své prostory prázdné a nevybavené, veškeré vnitřní vybavení a konečná podoba jimi pronajímaných prostor je v jejich režii. Stejně tak je to s termínem otevírání, respektive začátku užívání těchto prostor. Termín otevření Primarku ještě není potvrzený.

„Původní harmonogram výstavby zůstal zachován. Nicméně jednotliví nájemci budou své prostory upravovat ještě dále po jejím dokončení,“ potvrdila už dříve redakci Alexanda Drozdová ze společnosti Best Communications, která zastupuje developera Flow East.

The Flow Building je tvořena přibližně patnácti tisíci metry čtverečními kancelářských prostor. „Veškeré plochy určené pro maloobchod v budově si pronajímá právě Primark, jiné obchody zde tedy nebudou,“ dodala Drozdová. Primark si tak v budově pronajímá 4 700 metrů čtverečních prodejní plochy na třech podlažích.

Dům byl navržen tak, aby se jeho součástí mohly stát pasivní technologie, jež uživatelům umožní snížit spotřebu energií i emise oxidu uhličitého, aby poskytovala dostatek přirozeného světla a zajistila optimální podmínky v interiéru díky slunečním zástěnám a otevíratelným oknům. Na veřejnosti se v minulých dnech objevily snímky z nočního nasvícení budovy, které hrály všemi barvami. Podle developera šlo o krátkou zkoušku osvětlení, výsledkem bude bíle nasvícená budova. Intenzita světla a jeho barva i to, kdy bude svítit, a kdy ne, se konzultovala s památkáři.

První Primark v Česku

Primark před rokem oslavil padesáté výročí. Z Irska, kde je společnost doma, se mu podařilo rozšířit do celého světa. Na otevření první pobočky v tuzemsku Češi netrpělivě čekají. Pro Čechy jsou zatím nejdostupnější pobočky v Drážďanech nebo ve Vídni.

Primark, jako většina velkých společností, bývá často předmětem zájmu kritiků. Ti se domnívají, že pracovní podmínky zaměstnanců dodavatelských firem jsou nepřípustné. Zastávají názor, že pokud je zboží tak levné, pak ho musí „zaplatit“ někdo jiný a to prací ve strašných pracovních podmínkách. V hlavní výrobní zemi nízkých nákladů, v Bangladéši, se pracuje sedm dní týdnů při dvanáctihodinové pracovní době.

Primark v březnu 2010 obvinil jednoho ze svých velkých dodavatelů TNS Knitwear dovážejících do Primarku velkou část zboží. Tento dodavatel byl obviněn z toho, že svým zaměstnancům pocházejícím z Afghánistánu, Pákistánu a Indie vyplácí nízkou mzdu, a to tři libry na hodinu. To vše za podmínek, jako je dvanáctihodinová pracovní doba sedm dní v týdnu. Primark na obranu zahájil vlastní šetření. To vše způsobilo obchodnímu řetězci problémy a velkou vlnu kritiky, a ve výsledku Primark ukončil spolupráci se svými třemi dodavateli.

Foto Chapman Taylor

Štítky ČR, stavby, reality, Praha, Primark, Václavské náměstí, obchod, developer, koronavirová krize, Česko, Flow East a.s., Indie, Afghánistán, Pákistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostory pro Primark na Václaváku jsou zkolaudovány. The Flow Building přitahuje pozornost kolemjdoucích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.