Počasí dnes2 °C, zítra4 °C
Pátek 22. listopadu 2024  |  Svátek má Cecílie
Bez reklam

Na "UHO" zapomeňte. S obědy na "desítce" pomáhá uznávaný pětihvězdičkový kuchař

„UHO“, čočka s okurkou a vajíčkem nebo krupicová kaše. O těchto tradičních jídelnových pokrmech si můžou nechat jen zdát žáci ze škol na „desítce“. Městská část si jako „supervizora kvality“ najala profesionálního kuchaře Jiřího Faltyse, pro kterého je běžné vaření spíše v pětihvězdičkových hotelech.

Školní jídelna Praha 10 se rovněž zaměřuje na celkový komfort a modernizaci svých zařízení a postupů a na osvětu. V průběhu „koronavirové pauzy“ prošla například výraznou vizuální proměnou jídelna v ZŠ Brigádníků. Kromě prostředí se bude na školách, které provozuje Praha 10, zpříjemňovat samotné objednávání obědů: pro děti bude vytvořená speciální mobilní aplikace. V koncepci rozvoje do roku 2026 počítá příspěvková organizace městské části rovněž s kurzy vaření pro rodiče zaměřené na bezlepkové a bezlaktózové diety či se vzdělávacím programem o potravinách a vztahu k jídlu pro děti.

„Školní stravování je historicky spojeno s řadou desítky let zažitých stereotypů. My k němu přistupujeme tak, abychom je měnili a přiblížili se současné gastronomické scéně. Například salátové bary ve školních jídelnách vznikly u nás a staly se postupně trendem a inspirací pro nemálo školních jídelen v ČR. Klademe důraz na hodnotnou a vyváženou stravu vyrobenou ze základních a primárně čerstvých surovin bez dochucovadel s glutamáty a bez polotovarů. Solíme s rozumem a vaříme bezlepkově, jídelny lístky chceme sestavovat s ohledem na sezonnost potravin, zajistit pestrou nabídku jídel a budovat v dětech vztah k jídlu,“ shrnul ředitel organizace Školní jídelna Praha Jaroslav Vrtiška.

Právě organizace Školní jídlena Praha posbírala řadu ocenění. V soutěži školních jídelen z celého Česka se například vloni umístil na druhém místě kuchař ZŠ Gutovka. „Zásady, které jsou v jídelnách Prahy 10 vytvořeny, jsou příkladné, ale je velmi náročné ohlídat, aby jich bylo dosahováno na tolika různých místech prostřednictvím několika desítek zaměstnanců,“ popsal Jiří Faltys, který působil v pražských hotelech Adria a Andel´s hotel Prague a na zahraniční praxi v pětihvězdičkovém hotelu ve Švýcarsku. Na letní olympiádě v Londýně v roce 2012 působil jako šéfkuchař Českého domu

Před nedávnem se detailně seznámil se všemi jídelnami na „desítce“ a vedl první workshopy pro jejich kuchaře. Ty budou pravidelně pokračovat i v novém školním roce. „Gastronomie je dynamicky se rozvíjející obor, seznamovat se s novými trendy je klíčové. Standardně kuchaři chodí na nejrůznější placená školení, což je jistě cesta. V mnoha případech je však nejsou schopni použít v praxi, ve svých kuchyních. Již pár let tvrdím, že ukázka nových věcí přímo v pracovním prostředí zaměstnanců je nejefektivnější cestou k dosažení cíle. Proto jsem angažoval zkušeného šéfkuchaře, který s kolegy zároveň vaří, vydává obědy a slaďuje praxi v jednotlivých provozovnách,“ uzavřel Vrtiška.

Ohodnoť článek

Foto Praha 10

Štítky Praha, Praha 10, školní jídelna, Jiří Faltys, kuchař, jídlo, Česko, Letní olympijské hry, Švýcarsko, Londýn, Jaderské moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na "UHO" zapomeňte. S obědy na "desítce" pomáhá uznávaný pětihvězdičkový kuchař  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.