Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejmenší dům v Praze měří jen dva a čtvrt metru na šířku. Čtyřicet let v něm sídlil nevěstinec

Přesně 225 centimetrů na šířku má nejmenší dům v Praze. Stojí v Anežské ulici a jen málokdo ví, k jakému účelu původně složil. Bývalý nevěstinec se od roku 1853, kdy byl postaven výrazně proměnil. Z původní stavby zůstalo jen průčelí a dům, nebo spíše domeček, slouží jen jako průchod do vnitrobloku.

Dům je široký 2,25 metru, což z něj dělá nejužší pražský dům. Druhým nejužším domem je hotel Clementine mezi Staroměstským náměstím a Karlovým mostem. Ten je sice o metr širší, ale i tak se může pochlubit označením nejmenšího hotelu v Praze.

Zpět k domu v Anežské ulici. Jak už bylo zmíněno, budova má také zajímavou historii, neboť dříve sloužila jako nevěstinec. Ten v prostorách vznikl v roce 1883 vestavbou do původní uličky, jež vedla do dvora. Po mnoho let se v něm tedy provozovalo nejstarší řemeslo na světě.

Ulička, v níž dům stojí, bývala dříve druhým vchodem do dvora domu U Křikavů v Řásnovce. Až během staletí se průchod proměnil na obytnou místnost, v níž jistá dáma provozovala přes čtyřicet let nevěstinec. Ten byl zrušen v roce 1922. Z domu dnes zbyla jen přední část, jelikož objekt slouží už jen jako průchod.

Ohodnoť článek

Foto Prague City Tourism

Štítky Praha, Anežská ulici, nevěstinec, dům, Karlův most, Staroměstské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejmenší dům v Praze měří jen dva a čtvrt metru na šířku. Čtyřicet let v něm sídlil nevěstinec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.