Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Injekce do stromů? V Korunovační ulici v Praze 7 tak chrání dřeviny před škůdci

Prázdniny už sice začaly, ale ne všichni si užívají volna. Pracovníci Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK) vyrazili do Korunovační ulice v Praze 7, kde opečovávají stromy. Za pomocí mikroinjektáže chrání dřeviny před klíněnkou kaštanovou.

Ochrana dřevin pomocí technologie mikroinjektáže se provádí vpravením malého množství aktivní látky do pletiv pod kůrou stromu. Látky jsou dále transportovány dřevinou do napadených pletiv. „Takový postup při aplikaci zajistí vysokou odolnost dřeviny vůči patogenním činitelům bez negativního dopadu na okolí. Aktivní látky použité na stromořadí v ulici Korunovační jsou určené k ochraně před klíněnkou jírovcovou, která způsobuje značné poškození listů, především na druhu jírovec maďal. Cílem je ochrana a prodloužení životnosti tohoto unikátního stromořadí," přiblížila tisková mluvčí TSK Barbora Lišková.

Technická správa komunikací hl. m. Prahy byla založena za účelem spravování, udržování, opravování a rozvíjení nemovitého majetku, což jsou především silnice, chodníky a zeleň.

Mikroinjektáže jsou z hlediska pomoci stromům atraktivní volbou, nicméně ani jejich používání by se nemělo přehánět. Je totiž obtížné posoudit hraniční míru, kdy stromu pomáháme při nárazovém ataku škůdce od období,  kdy se člověk snaží na sílu zachránit jedince, kteří dlouhodobě strádají, koruny jim odumírají a dávno by to vzdali.  „Dokáži si představit, že takto to můžeme dotáhnout k tomu, že se budou stromy pravidelně očkovat a udržovat při životě v místech, kde by už dávno nerostly. Samozřejmě je skvělé, něco takového provádět a poznávat stromy a jejich reakce. Nadruhou stranu chceme mít pocit, že to máme pod kontrolou, což nevidím jako nejšťastnější. Nicméně, městská zeleň je velmi specifická se všemi benefity i úskalími kterým musíme čelit," uvedl doktor Jan Světlík, vedoucí Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto TSK Praha

Štítky mikroinjektáž, stromy, Praha 7, TSK, strom, dřevina, Praha, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, škůdce, Mendelova univerzita v Brně, Jan Světlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Injekce do stromů? V Korunovační ulici v Praze 7 tak chrání dřeviny před škůdci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.