Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha bude testovat lampy, které budou svítit, jen když kolem nich projde člověk

Praha se během letošního roku pustí do testování nového fungování veřejného osvětlení. V Praze budou testovány lampy, které budou svítit, jen když kolem nich projde člověk. Pilotní projekt bude probíhat v parku Jezerka na Praze 4, kde instalujeme celkem 64 speciálních svítidel s detekcí pohybu, uvedl pro Aktuálně.cz radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Lampy na pohybové čidlo

Energie, která pohání veřejné osvětlení, stojí město ročně 80 milionů korun. Praha proto letos začne testovat speciální pohybová čidla, která budou hlídat, aby se lampa rozsvítila pouze v případě, že okolo ní bude procházet člověk.

„Pilotní projekt bude probíhat v parku Jezerka na Praze 4, kde instalujeme celkem 64 speciálních svítidel s detekcí pohybu. Další dvě svítidla budeme zkušebně instalovat i v pražském parku Ladronka,“ řekl pro Aktuálně.cz radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Pokud v parku nikdo nebude a čidlo nezachytí žádný pohyb, budou svítidla podle Chabra jen v pohotovostním režimu a budou svítit asi na deset až třicet procent intenzity. „Jakmile čidlo nějaký pohyb detekuje, lampa se rozsvítí na stoprocentní výkon, a to včetně několika dalších stožárů v nejbližším okolí,“ popsal Chabr.

Za předpokladu, že tato technologie bude fungovat, bude takto svítit asi 32 tisíc lamp. To městu přinese značné úspory. „V podstatě se dá říct, že když se v okolí lampy nebude devadesát procent času nic dít, ušetříme devadesát procent nákladů,“ pověděl už dříve Chabr.

Komunikace mezi JCDecaux a Prahou byla ve válečné rovině. Smlouva na mobiliář je nešťastná, říká radní Jan Chabr

Soudem a naštvanými cestujícími MHD může skončit spor hlavního města a společnosti JCDecaux. Firma vlastní v tento moment většinu přístřešků na zastávkách v Praze, na kterých může na základě smlouvy z roku 1994 umisťovat reklamu. Za to platí...

Nabíječky přímo v lampách

Stožáry pražského veřejného osvětlení by podle Aktuálně.cz měly v budoucnu sloužit také jako nabíječky pro elektromobily. Do deseti let by mělo v Praze jezdit přes sto tisíc aut poháněných elektřinou. Praha má v plánu vybudovat nabíječky, které budou schovány přímo v lampách veřejného osvětlení. Na každý stožár by mělo jít připojit dva vozy.

„Současná kabelová síť má omezenou výkonovou kapacitu, a proto může být využívána pouze pro účely veřejného osvětlení,“ říká Chabr. Pokud chce tento ambiciózní plán Praha uskutečnit, bude muset vyměnit až tři sta kilometrů starých kabelů za nové. To je v plánu do konce roku 2026. Díky novým kabelům vzniknou asi tři tisíce nabíjecích lamp. Praha za tento projekt zaplatí asi dvě miliardy korun. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky lampy, osvětlení, parky, nabíječky, elektromobil, Praha, lampa, Jan Chabr, veřejné osvětlení, svítidlo, TOP 09, Aktuálně.cz, Jezerka, Ladronka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha bude testovat lampy, které budou svítit, jen když kolem nich projde člověk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.