Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Spor mezi Univerzitou Karlovou a Milošem Zemanem se bude dnes projednávat u soudu

K pražskému městskému soudu dnes půjde správní žaloba Univerzity Karlovy na prezidenta Miloše Zemana. Univerzita napadla Zemanovo rozhodnutí o nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem. Podle mínění vedení univerzity Zeman porušil pravidla pro jmenování profesorem i akademické svobody.

Zeman od roku 2015 tvrdí, že univerzita nevedla řízení o Ošťádalově jmenování řádně, protože přešla nesoulad jeho styků s komunistickou Státní bezpečností a etického kodexu školy. Univerzita si za provedeným řízením stojí s tím, že jmenování doporučily vědecké rady při tajném hlasování.

Univerzita argumentuje tím, že prezident nemůže věcně přezkoumávat, zda je uchazeč o profesuru dostatečně odborně či morálně způsobilý. Tuto pravomoc totiž zákon svěřuje orgánům vysokých škol. Druhý argument spočívá v tom, že dané rozhodnutí prezidenta měl spolupodepsat premiér či jím pověřený ministr, což se nestalo.

Obdobnou správní žalobu podala univerzita i v případě druhého nejmenovaného profesora, historika umění Jiřího Fajta. Termín jejího projednání zatím soud nestanovil.

Foto Budějcká Drbna

Štítky Univerzita Karlova, prezident, Zeman, soud, Praha, Miloš Zeman, univerzita, Ivan Ošťádal, Městský soud v Praze, Státní bezpečnost, Jiří Fajt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor mezi Univerzitou Karlovou a Milošem Zemanem se bude dnes projednávat u soudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.