Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Airbnb rušilo sousedy, podnikání proto majiteli bytu zatrhli. Teď se za ně postavil soud

Průlomový rozsudek vynesl Městský soud v Praze. Airbnb v domě rušilo sousedy, tak ho zakázali. Soud jim teď dal za pravdu. Nejenže přijetí stanov zakazující krátkodobé pronájmy v domě nezrušil, ale dal za pravdu ostatním vlastníkům. Krátkodobé pronájmy podle soudu mají právo omezit, pokud taková činnost narušuje jich vlastní poklidné bydlení. O kauze jako první informoval iRozhlas.cz.

„Podle soudu navrhovatel vykonává své vlastnické právo způsobem, který ostatní vlastníky omezuje ve výkonu jejich zcela totožných práv,“ vysvětlila portálu nepravomocné rozhodnutí mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Obyvatelé domu si dlouhodobě stěžovali na hluk a nepořádek. Společenství vlastníků jednotek proto odsouhlasilo nové stanovy, podle kterých krátkodobé ubytování musí povolit všichni členové společenství. To se nelíbilo majiteli bytu pronajímanému přes Airbnb. Kvůli tomu podal žalobu, ale spor v první instanci prohrál. Městský soud v Praze nepravomocně řekl, že společenství vlastníků krátkodobé pronájmy za určitých okolností omezit může.

Centrum Prahy bez Airbnb?

O omezení krátkodobých pronájmů se nyní snaží také samotné vedené městské části Praha 1. Vyhlášením nouzového stavu se podle místních situace uklidnila, nyní se platforma Airbnb a jí podobné začínají vracet do normálu.

„Naše městská část je dlouhodobě nejvíce zatížena dopady tohoto typu ubytování a podporuje rozhodnutí vlády ze dne 15. března, jímž byly tyto služby na celém území ČR zakázány. I proto jsme se nyní obrátili na ministryni Kláru Dostálovou s požadavkem, aby i nadále platil zákaz poskytování služeb krátkodobého ubytování,“ shrnul starosta městské části Praha 1 Petr Hejma (STAN).

Podle něho se sice situace na chvíli zlepšila, ale na mnoha místech se tento způsob podnikání opět rozběhl a přibývá stížností obyvatel městské části.

Hejma dodal, že už několik dní po vyhlášení nouzového stavu zaznamenali občané v některých bytových domech v Praze 1 pohyb cizích osob, které se po domech často pohybovaly bez roušek i bez doprovodu majitelů bytů, kteří by je instruovali o dodržování hygienických norem.

„Nikdo z řad pronajímatelů obyvatele a společenství vlastníků jednotek neinformoval, což je dlouhodobý problém. Trvale žijící lidé dodržují vládní nařízení, a přitom mají pocit, že jsou ohrožováni ziskuchtivostí a bezohledností krátkodobých ubytovatelů,“ vysvětlila Bronislava Sitár Baboráková, předsedkyně Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života, který byl letos nově zřízen zastupitelstvem městské části.

Asociace: Plošný zákaz není nutný

Plošný zákaz služeb krátkodobého pronájmu typu Airbnb není podle České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS) nutný a v současné době ekonomického poklesu ani žádoucí. Díky novému zákonu úřady získají od ubytovacích platforem detailní informace o ubytovatelích a jejich hostech a mají tak podle asociace dostatečné nástroje na to, aby mohly vykonávat svou dohledovou činnost.

„Není nutné a ani žádoucí v době jednoznačně se blížícího ekonomického poklesu ještě umocňovat tento efekt plošným zákazem podnikatelské činnosti, která přináší do státní i městské pokladny nemalé částky a to jak přímo formou ubytovacích poplatků, tak nepřímou formou vytvářením pracovních a obchodních příležitostí,“ uzavřel předseda ČAPUS Matěj Koutný.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Praha, Airbnb, turismus, soud, Praha 1, dům, Městský soud v Praze, právo, městská část, Petr Hejma, Klára Dostálová, Starostové a nezávislí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Airbnb rušilo sousedy, podnikání proto majiteli bytu zatrhli. Teď se za ně postavil soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.