Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Na Děvíně, na Podbabských skalách a v Bohnickém údolí se pasou ovce a kozy

Odbor ochrany prostředí hlavního města Prahy zajišťuje pastvu ovcí, koz, skotu a koní v Praze kontinuálně od roku 2000. Smyslem pastvy je především údržba různých typů rostlinných společenstev. Odkud zvířata pocházejí, kde se pasou a jaké jsou důvody pastvy, to popisuje specialista péče o chráněná území Odboru ochrany prostředí hlavního města Prahy Jiří Rom.

Stáda v lokalitách Děvín, Podbabské skály a Bohnické údolí

V těchto dnech mohou lidé potkat na pastvě v Praze hned tři smíšená stáda ovcí a koz. K vidění jsou v lokalitách Děvín, Podbabské skály a Bohnické údolí, na těchto místech jsou však pouze dočasně. „Každé jedno stádo má svůj vlastní „jízdní řád“, podle kterého se přemisťuje po různých pražských lokalitách, přičemž na každé lokalitě tráví různě dlouhou dobu. K těmto třem stádům tvořeným z větší části ovcemi a z menší kozami, které se již několik týdnů v Praze pasou, přibude v průběhu vegetační sezóny čtvrté podobně smíšené,“ uvedl specialista péče o chráněná území Odboru ochrany prostředí hlavního města Prahy Jiří Rom.

Během příštího týdne začne vypásat louky v suchém poldru Čihadla mezi Kyjemi a Dolními Počernicemi první stádo skotu. Patrně za dva týdny přibude ještě druhé stádo skotu. „Vypásaných lokalit je během roku několik desítek. Většinou se jedná o chráněná území – přírodní památky nebo přírodní rezervace. V menší míře necháváme vypásat ovocné sady,“ popisuje Rom.

Většinu tvoří ovce, pasou se ale i kozy, krávy a koně

Zvířata, která pastvou udržují rostlinná společenstva jsou od různých dodavatelů, se kterými má město uzavřené smlouvy o pastvě. „Většinu zvířat, která využíváme k řízené pastvě, představují ovce, ale ve stádech máme i kozy. Dvě samostatná stáda jsou tvořena hovězím dobytkem a využíváme i koně,“ vysvětlil Jiří Rom.

Ovce se v Praze pasou celoročně, a to i přes zimu, v dubnu se přidávají kozy, v květnu pak skot. Kozy i skot končí v říjnu až listopadu. Na jedné lokalitě se pak stáda vyskytují jeden až čtyři týdny. „To, co v květnu vypasou za tři týdny, v suchém září zvládnou za týden. Dále samozřejmě záleží na velikosti plochy. V průběhu roku operativně měníme harmonogram podle aktuálního stavu vegetace. Nyní máme například naplánovanou srpnovou pastvu Čimického údolí na čtyři týdny,“ vysvětluje specialista péče o chráněná území Odboru ochrany prostředí a dodává, že pokud bude sušší rok, může se doba zkrátit na dva týdny. Pouze stádo skotu na Čihadlech je na jednom místě po celou vegetační sezónu.

Stáda na místech zůstávají i v noci

Na noc se stáda nikam neodváží nebo nepřehání. „Na lokalitách stepního charakteru, typicky některé stráně v kaňonu Vltavy na severu Prahy nebo v Šáreckém či Prokopském údolí, se zvířata na noc shánějí do košárů, které jsou mimo ochranářsky zajímavé lokality. Je to z toho důvodu, abychom cenné lokality neobohacovali příliš o živiny z exkrementů,“ uvádí Jiří Rom. Některým cenným rostlinám totiž nesvědčí zvýšený přísun živin.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky pastva, ovce, kozy, Devín, Podbabské skály, Bohnické údolí, Praha, koza, skála, hlavní město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Děvíně, na Podbabských skalách a v Bohnickém údolí se pasou ovce a kozy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.