Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V Praze vzniká první dům vytisknutý na 3D tiskárně. K vidění bude na náplavce

Na pražské náplavce na Rašínově nábřeží by se měl už letos v srpnu objevit unikátní dům. Ten bude celý vytisknutý z betonu pomocí 3D tiskárny. Unikátní stavba vzniká pod rukama sochaře a vizionáře Michala Trpáka.

Nápad musel pár let počkat

Dům vzniká kladením jednotlivých vrstev betonu na sebe, což připomíná pohyb, který mají cukrářky při zdobení dortu. „Baví mě technologie, zkoušení nových věcí, i proto jsem se možná dostal ke 3D tisku,“ popisuje vznik nápadu sochař a vizionář Michal Trpák, který je autorem specifické ordinace v Českých Budějovicích. Už ta měla být původně vytisknutá na 3D tiskárně, tehdy to však bylo ještě příliš nákladné.

Nápad musel několik let uzrát a teď vzniká Prvok. „Prvok je prvotní stavba, kterou realizujeme. Myšlenka 3D tisku betonu mě fascinovala a já jsem ji loni začal rozvíjet, takže vznikl návrh Prvoka,“ říká Trpák.

Prvok bude na náplavce o prázdninách

Stavba je relativně malá. „Je však tak velká, aby v ní dvoučlenná rodina dovedla žít. My na tom chceme ověřit všechny principy 3D tisku a stavění pomocí něj,“ vysvětlil osmatřicetiletý vizionář a dodal, že mu nejde jen o to, udělat betonový 3D tištěný bunkr. „Chceme udělat architekturu, která pracuje komplexně se současnou situací a vnímáním.“

Pokud půjde vše podle plánu, bude Prvok k vidění na náplavce na Rašínově nábřeží už o letošních prázdninách. Bude sloužit jako ukázkový dům pro zájemce o stavby realizované pomocí 3D tisku.

Ohodnoť článek

Foto scoolpt.com

Štítky dům, 3D tisk, beton, náplavka, Praha, Michal Trpák, Rašínovo nábřeží, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze vzniká první dům vytisknutý na 3D tiskárně. K vidění bude na náplavce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.