Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Centrum Prahy bez Airbnb? Vedení "jedničky" chce zákaz poskytování krátkodobého ubytování

Vedení městské části Praha 1 usiluje o ponechání zákazu provozování krátkodobého ubytování v centru Prahy. Vyhlášením nouzového stavu se podle místních situace uklidnila, nyní se platforma Airbnb a jí podobné začínají vracet do normálu.

„Naše městská část je dlouhodobě nejvíce zatížena dopady tohoto typu ubytování a podporuje rozhodnutí vlády ze dne 15. března, jímž byly tyto služby na celém území ČR zakázány. I proto jsme se nyní obrátili na ministryni Kláru Dostálovou s požadavkem, aby i nadále platil zákaz poskytování služeb krátkodobého ubytování,“ shrnul starosta městské části Praha 1 Petr Hejma.

Podle něho se sice situace na chvíli zlepšila, ale na mnoha místech se tento způsob podnikání opět rozběhl a přibývá stížností obyvatel městské části.

Hejma dodal, že už několik dní po vyhlášení nouzového stavu zaznamenali občané v některých bytových domech v Praze 1 pohyb cizích osob, které se po domech často pohybovaly bez roušek i bez doprovodu majitelů bytů, kteří by je instruovali o dodržování hygienických norem.

„Nikdo z řad pronajímatelů obyvatele a společenství vlastníků jednotek neinformoval, což je dlouhodobý problém. Trvale žijící lidé dodržují vládní nařízení, a přitom mají pocit, že jsou ohrožováni ziskuchtivostí a bezohledností krátkodobých ubytovatelů,“ vysvětlila Bronislava Sitár Baboráková, předsedkyně Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života, který byl letos nově zřízen zastupitelstvem městské části.

Koronavirus Airbnb nepoloží

Kvůli velkému propadu poptávky musela řada provozovatelů krátkodobých pronájmů přehodnotit svůj byznys a dala své byty k dlouhodobému pronájmu. Podle ekonoma Aleše Roda se však platformy nabízející krátkodobé ubytování brzy vrátí do normálu.

„Je absurdní myslet si, že je to konec krátkodobého pronajímání. Tento obchodní model ukázal, že je nesmírně atraktivní a má obrovskou poptávku. Proto po normalizaci stavu bude nabídka platforem jako Airbnb určitě obnovena, byť bude náběh do stavu před krizí delší v důsledku smluvního vázání některých bytů v dlouhodobých pronájmech,“ shrnul Rod.

Podstatná je pro majitele bytů určených pro krátkodobé pronájmy v tuzemsku zahraniční klientela. Podle čísel Českého statistického úřadu v loňském roce využilo například Airbnb 1,16 milionu zahraničních turistů a něco málo přes sto tisíc Čechů.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Praha, Airbnb, turismus, koronavirus, Praha 1, městská část, Petr Hejma, Klára Dostálová, Česko, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Prahy bez Airbnb? Vedení "jedničky" chce zákaz poskytování krátkodobého ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.