Počasí dnes3,2 °C, zítra0 °C
Pátek 31. ledna 2025  |  Svátek má Marika
Bez reklam

Pavlína s Veronikou sepsaly stovky receptů. Vymyslet ty zdravé je těžké, říkají

Kamarádky Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková už sepsaly čtyři kuchařky a pracují na další. Ve Velkých bichlích se věnovaly obědům, polévkám, mají i svačinové recepty a na podzim to budou večeře. Co obnáší vymýšlení receptů, proč je musí přepracovávat a která jídla mají nejraději, se dočtete v rozhovoru.

Jak jste začaly spolupracovat? Odkud se znáte?
Pavlína: Veru si mě vybrala. A tak to vlastně začalo. Před nějakými třinácti lety jsem hledala novou práci a hlásila se do jednoho z týmů ve velké korporátní firmě. Padly jsme si hned na první dobrou do oka a výborně se nám spolu pracovalo. Pak přišly děti a my se jednoho dne sešly opravdu doslova a do písmene na pískovišti.

A jak vznikl nápad na kuchařku?
Pavlína: Tehdy jsem jí vyprávěla, že vymýšlíme způsob, jak můj foodblog posunout dál a že mého muže napadlo vydat nějakou kuchařku. Veru byla nadšená, protože sama hledala způsob jak uspořádat své oblíbené recepty tak, aby byly všechny pohromadě, rychle po ruce a člověk nemusel prolistovávat časopisy nebo hledat na internetu. Slovo dalo slovo a protože se nám spolu vždycky dobře pracovalo, nebylo už vlastně moc co řešit.

Proč zrovna svačiny? Dá se říct, že jsou nejžádanějšími jídly?
Veronika: Přemýšlely jsme nad tématem, které pro nás vlastně v té době už bylo aktuální, bylo blízké celé řadě lidí a samy jsme často hledaly svačinovou inspiraci. Zjistily jsme, že konkrétně téma svačin nebylo příliš dobře zpracované, a tak jsme začaly přemýšlet nad tím, jak celou knihu pojmout. Z původních pár receptů, které jsme chtěly dát dohromady, jsme došly k tomu, že nejvíce řeší téma svačin rodiče školních dětí. A tak jsme se rozhodly vymyslet svačinu na každý školní den jinou. Pracovaly jsme především se sezónními surovinami a ještě ideálně tak, aby se příliš neplýtvalo a aby příprava svačin nezabrala příliš mnoho času. Z těchto myšlenek pak vyšlo číslo 190 receptů.

Jak recepty vymýšlíte? Kde se inspirujete?
Pavlína: Vymýšlení receptů je vlastně jen takový začátek celého procesu tvoření knihy. Začínáme tak, že si dáme dohromady naše vlastní recepty, recepty našich rodin, pak vše co nás kde inspiruje. Zároveň si chystáme i základní kategorie receptů, podle kterých si postupně recepty dohledáváme vlastně po celém světě. Já pak z této inspirace vymýšlím receptury nové, které zkoušíme a ladíme.

Recept si tedy rozepíšeme podle ingrediencí, napíšu k němu text a někdo by mohl říct, že je vyhráno. Je to ale jen začátek, protože recept jde na kontrolu k naší skvělé nutriční terapeutce, které ho celý spočítá. Pokud není vyvážený, tak jej předěláváme.

Je těžké vybírat jen ty zdravé recepty?
Pavlína: Je to velmi těžké a určitě si tím komplikujeme celou práci. Ono totiž není složité vytvořit nový recept bez ohledu na vyváženost. Vaření má to kouzlo, že poskytuje vlastně nekonečno možností. Nicméně tím, že chceme jídla vyvážená si to neulehčujeme. Zároveň je to ale napínavá cesta a zkoušení nových věcí. V současnosti je například výzvou zapojení více luštěnin do jídla a to především pro děti. Zkoušet tak nové textury jídla nebo například z luštěnin připravit sladké pokrmy beru jako zajímavou cestu a výzvu.

Jak dlouho jste dávaly knihy dohromady?
Veronika: Většinou nám každá naše kuchařka do momentu, než jde na tisk, trvá více než tisíc hodin práce. Tady zahrnujeme i čas na korektury nebo třeba samotné focení receptů a jejich vaření, což je také poměrně náročná sportovní disciplína. S knihou se pak ale pojí ještě mnohem více práce. Jde třeba i o marketing, komunikaci s našimi zákazníky nebo vývoj našich webových stránek.

Jak dlouho trvá takový recept dovést k dokonalosti?
Veronika: Samozřejmě se zkušenostmi z toho množství receptů, které jsme vydaly, už je ten proces trošku jednodušší, protože dokážeme odhadnout, co bude vyvážené a popřípadě jak jídlo doplnit, aby bylo správně. Ale je to dřina a někdy hodně poctivé ladění do posledního gramu.

Které recepty jsou vaše nejoblíbenější?
Veronika: Mé nejoblíbenější recepty se neustále obměňují. Hodně záleží na ročním období a na tom, co aktuálně nejvíce potřebuje moje tělo. Momentálně hodně vedou vaječné pokrmy. Poměrně často připravuji například vaječnou omeletu na sladko nebo avokádový chléb s vajíčkem z Prázdninové bichle. Z polévek mám teď nejoblíbenější asi bramborovo-pórkovou s čočkou beluga.

Pavlína: Za mě je to s každým novým tématem zase trošku jiné. Nyní pracujeme na Večerové bichli, takže mě hodně baví zkoušet třeba jídla z jednoho hrnce, jídla, která jsou opravdu velmi rychle připravená a vznikne z nich totální nádhera na talíři. Když bych ale měla vybrat jeden recept z každé kuchařky, tak by to byl avokádový pudink jako svačinka. Je to neskutečná lahůdka. Pak čočkovou polévku s kysaným zelím, vynikající záležitost hlavně teď v chladných dnech. Z Obědové mám moc ráda například zelené kari se zeleninou.

Na webu jste vytvořily velkou komunitu? Přidávají lidé své recepty nebo ty vaše upravují?
Pavlína: Naši čtenáři reagují postupně. Nejprve jsou nadšení z toho, kolik receptů najdou v kuchařce a že si tam vybere opravdu každý. Pak objeví, že jsou recepty sezónní a ještě v týdenních plánech, takže jim pomůžeme plánovat a neplýtvat a nakonec ještě objeví možnost členské sekce u nás na webu, kde mají recepty online a s možností s nimi různě pracovat, navýšit nebo snížit porci atd. Postupně vlastně zjišťují, že tak mají nejen kuchařku, ale i online pomocníka a jsou nadšení. A samozřejmě si mohou naše recepty upravit. Mám ale pocit, že jim recepty tak, jak jsou, vyhovují.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Mähring

Štítky kuchařka, recepty, bichle, svačiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavlína s Veronikou sepsaly stovky receptů. Vymyslet ty zdravé je těžké, říkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.