Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Pražský hrad přivítá konferenci o krizi společnosti

Leadership, do češtiny překládaný jako tvůrčí vedení, nezažívá právě ty nejlepší časy, a ve světě se dostává do slepé uličky. Vůdčí osobnosti nejsou pravými státníky a ve svých rolích selhávají – upřednostňují vlastní výhody před prospěchem společnosti.

Společnost ale bohužel není schopná na mocenské a ekonomické zájmy těch, kteří ji mají vést, konstruktivně reagovat. Na možném řešením nenachází shodu, místo toho se polarizuje a radikalizuje. Kromě krize vedení a absence elit tak můžeme pozorovat stoupající počet ozbrojených konfliktů, ekonomické a klimatické problémy.

Aby toho nebylo málo, o slovo se hlásí nastupující generace. Nese označení Generace Z a více než kterákoliv z předešlých se orientuje na ekologii. Ze společnosti se vytrácí empatie, a spory se najednou zdají být nepřekonatelné. Navíc vznikají úplně na všech úrovních – mezi státy, uvnitř rodin, v hospodě u piva, mezi přáteli. Přitom dohodnout se neznamená s jiným postojem nutně souhlasit, ale porozumět mu. Porozumět druhému člověku s odlišným názorem, pochopit, proč takový názor zastává, a respektovat jej. To je základ leadershipu budoucnosti. Empatie, schopnost naslouchat, vnímat ostatní jako sobě rovné.

A právě o tom, jak se současnou nelehkou situací naložit, bude konference Lídři budoucnosti na Pražském hradě 8. října 2024. Pořádá ji Podnikatelský klub Empiria 21 spolu s Asociací vyjednavačů, jejíž prezident Radim Pařík do Lobkowiczkého paláce pozval osobnosti světového leadershipu. Mezi nimi nebude chybět špičkový vyjednavač Chris Voss, který v americké FBI vedl skupinu specializující se na mezinárodní vyjednávání s únosci a teroristy, Pavla Gomba, výkonná ředitelka UNICEF ČR, nebo prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček. Tématem budou nejen konflikty ve vedení států i firem či ekonomická a klimatická krize, ale také již zmíněná generační obměna.

„Jaká je budoucnost leadershipu a jak být dobrým leaderem? Aktuálně světový leadership prochází krizí, a důsledkem je, že vyostřené konflikty nejen hrozí, ale rovnou propukají. Společnost nenachází shodu nad možným řešením, a výrazně se polarizuje i za cenu nedozírných následků. Ukazuje se propast mezi mocí a kompetencí,“ říká Radim Pařík, prezident Asociace vyjednavačů a dodává: „Dobrý leader budoucnosti nadřazuje společenské hodnoty vlastnímu prospěchu. Naslouchá, ale nezaměňuje empatii se soucitem. A konsenzu nedosahuje nátlakem. Vzpomeňme historické chyby politiků, které vedly ke zničujícím konfliktům, ale také třeba současnou taktiku, jakou své cíle prosazuje generace Z.“

Radim Pařík je jedním z významných spoluautorů bestselleru Chrise Vosse Empathetic Leadership, knihy o cestě mezi krizemi a konflikty, ve které Voss čerpal ze své praxe v americké FBI. Část Jak vyhrát u jednacího stolu, jejímž autorem Pařík je, se věnuje strategiím na podporu empatie a efektivního vyjednávání. Radim Pařík je dále autorem knihy Umění vyjednat cokoliv a jediným českým zástupcem v prestižním Negotiation Clubu. Konferenci na Pražském hradě zakončí ukázkovým tréninkem empatického vedení lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky vyjednávání, Pařík, leadership, krize, vedení, Voss, konference, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský hrad přivítá konferenci o krizi společnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.