Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Znáte Stolpersteiny? V Praze stále přibývají další kameny zmizelých

Stolpersteiny nebo také Kameny zmizelých, v přesnějším překladu „kameny, o které je třeba ‚pohledem’ klopýtnout“, jsou původně nápadem německého umělce Guntera Demniga. Jedná se o dlažební kostky s mosazným povrchem, na kterých je krátký text se vzpomínkou na oběti holokaustu a nacistického režimu. V těchto dnech se nové Stolpersteiny pokládají na několika místech v Praze.

Například v Praze 2 v ulici Anny Letenské, v Italské, Španělské, Legerově, Krkonošské, Lazarské, Plavecké a v Moravské jich dohromady přibyde hned čtyřiadvacet. Kameny zmizelých se nejčastěji vzkládají do dlažby před dům oběti nebo před jejím posledním bydlištěm. Každá oběť má svou vlastní mosaznou kostku. Podle autora původního nápadu se tak obětem vrací jejich jména a důstojnost, o obojí je totiž nacistický režim v koncentračních táborech připravil.

Kameny zmizelých mají pozorovatele přivést ke krátkému zamyšlení a zastavení se. Hlavní město tento projekt dlouhodobě podporuje a každý rok instaluje po celé Praze další Stolpersteiny. Uctívá tak památku svých občanů, kteří se domů do Prahy už nikdy nevrátili.

(NE)OBYČEJNÍ: Trevor čistí v Praze kameny zmizelých. Nechce, aby se na oběti nacistů zapomnělo

Možná jste si jich na svých procházkách Prahou všimli. Mosazné destičky ve tvaru dlažební kostky se jmény lidí, kteří tam bydleli a za druhé světové války je pronásledovali nacisté. Někteří se zachránili, většina zemřela v koncentračních táborech. O...

Projekt začal Demnig v roce 1992 v Kolíně nad Rýnem. V prosinci tam před radnicí položil první z mnoha Kamene zmizelých. Iniciativa se celkem rychle rozšířila do Rakouska a pak dál napříč celou Evropou. Konkrétně v Česku s nápadem se do projektu zapojit přišla Česká unie židovské mládeže a první kámen byl do pražského chodníku zasazen v roce 2008.

ANKETA: Věděli jste co jsou Stolpersteiny a jaký je jejich účel?

Celkem hlasovalo4 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením MČ Praha 2

Štítky památky, stolpersteiny, historie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znáte Stolpersteiny? V Praze stále přibývají další kameny zmizelých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.