Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

ANKETA: Dopravní podnik představil nové uniformy. Jak se vám líbí?

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) si v soutěži vybral nové uniformy pro řidiče a řidičky autobusů, tramvají a metra. Stará kolekce pracovala s dvěma odstíny modré a bílou, v nové kolekci se nově objevuje barva ivory a také červená, která byla doposud jen součástí loga DPP. Střihy oblečení budou zaměstnanci nyní rok testovat, aby se mohly doladit detaily stejnokrojů a případně vychytat odolnost oblečení pro zvláštnosti jejich zaměstnání. Vítěznou kolekci soutěže navrhla Lenka Bernardes da Silva, která pracovala i v týmu první dámy Evy Pavlové.

Nová kolekce pro DPP zahrnuje 22 součástí pro ženy a 20 pro muže. Původní oblečení pro zaměstnance dopravního podniku bylo představeno v roce 1995 a je oproti nové kolekci výrazně konzervativnější, co se barevné palety týče. Doteď řidiči a řidičky nosili oblečení v bílé, světle modré a tmavě modré barvě To by se ale mělo změnit.

Základní barvou sice zůstane modrá, k ní přibyde barva slonová kost, která bude použita na košile, béžová pro poolotrika a červená pro polotrika, vesty, pulovry, čepice a šály. Bílá barva zůstane vyhrazena pro košile s nárameníky pro dispečery a dispečerky. Součástí kolekce jsou i prošívané vesty a bundy, které budou zaměstnanci DPP testovat v zimních obdobích. Funkčnost materálů, stejně tak pohodlnost a odolnost materiálů bude dopravní podnik sledovat během celého roku, aby se vyladily poslední detaily před výběrovým řízením na nákup nových stejnokrojů. 

Uniformy budou zaměstnanci DPP testovat jeden rok

„Za uplynulé dva roky jsme se v projektu posunuli od prvních nákresů uchazečů k ušití padesáti zkušebních sad a zahájení samotného testování. Nové uniformy obsahují řadu sezónních součástí, barevných i materiálových variant, některé jsou určeny pro běžné nošení, jiné pro slavnostnější události. Potřebujeme je všechny velmi důkladně otestovat během všech ročních období, a znát praktickou zpětnou vazbu od kolegyň a kolegů z běžného provozu, abychom finálně vybrali materiály, ze kterých se nakonec budou uniformy šít, ale abychom se také ujistili, že navržené střihy jsou praktické a funkční, všechny součásti uniforem se příjemně nosí s ohledem na počasí a na pracovní činnosti, které zaměstnanec na dané pozici vykonává,“ řekl k představení noví kolekce Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Móda pro šest tisíc lidí

„Novinkou je použití ivory barvy (světle béžová) pro inovaci doposud používané bílé. Ivory barva lépe sjednocuje barevnost pleti a projasňuje lidem úsměv, takže je v oblibě více než klasická bílá,“ vysvětlila zařazení úplně nové barvy autorka vítězné kolekce návrhářka Lenka Bernandes de Silva. „Nejvíc jsem zohledňovala fakt, že v provozu DPP, pro který jsou uniformy především určeny, pracuje více než šest tisíc zaměstnanců, a ne všichni mají stejný pohled na módu. Každý kousek, který se v kolekci objevuje, je proto možné vzájemně kombinovat a vytvářet tak pohodlné sestavy dle osobní potřeby, aniž by se vymykaly zadání pro celkový vzhled zaměstnanců DPP a jejich pracovních pozic,“ dodala.

Bernandes de Silva vyhrála se svou kolekcí v konkurenci pěti dalších návrhářů, kteří se hlásili do veřejné soutěže vypsané DPP v roce 2022. S výběrem vítězky pomáhal třeba autor uniforem Hradní stráže a držitelem Oscara za kostýmy k filmu Amadeus Theodor Pištěk nebo profesor Josef Ťapťuch, který je návrhářem a pedagogem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. 

ANKETA: Dopravní podnik představil nové uniformy. Jak se vám líbí?

Celkem hlasovalo38 čtenářů

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením DPP – Petr Hejna

Štítky uniformy, anketa, DPP, PID, Praha, doprava, móda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Dopravní podnik představil nové uniformy. Jak se vám líbí?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.