Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Náplavky v Praze zůstávají zavřené, vrátí se část lodní dopravy

Náplavky v Praze se lidem otevřou teprve až klesne průtok ve Vltavě na 450 metrů krychlových za sekundu. Dnes odpoledne se pohyboval kolem 700 metrů krychlových za sekundu. Zakázána je nadále plavba v části Vltavy, povolena bude pouze mezi Jiráskovým a Barrandovským mostem. Město od dnešního rána bourá část protipovodňových zábran. Novinářům to po jednání povodňové komise řekli primátor Bohuslav Svoboda (ODS), jeho náměstkyně Jana Komrsková (Piráti), radní Michal Hroza (TOP 09) a ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

Hydrometeorologové ve své předpovědi nepředpokládají, že by se povodňová situace měla zhoršit. Vltava, Sázava i Berounka už podle primátora kulminovaly a průtok v Praze se snižuje.

Vzhledem k tomu jsme již udělali některá rozhodnutí, která jsou pozitivní. Provádíme demontáž některých mobilních prvků protipovodňové ochrany. To, co zůstává stále ještě problematické, je dohled nad dřevinami. Stromy byly deštěm a větrem do určité míry narušeny a hrozí pád stromů. Naše varování je, aby se lidé v lese pohybovali pokud možno minimálně a počítali s tím, že dřeviny nejsou bezpečné," řekl Svoboda.

Protipovodňové zábrany město demontovalo ve Stromovce, ve Varhulíkově ulici v Holešovicích, na Zbraslavi nebo na Malé Straně. V pátek bude pokračovat jejich odstraňování v Troji, Thomaerových sadech v Libni nebo v Braníku. Všechny by měly být odstraněny podle nynějších plánů do příští neděle.

Náplavky ale zůstanou nadále uzavřeny, neboť je nelze při současném průtoku otevřít. Přeplněny vodou jsou tam mimo jiné přepady a jímky a než tam město podle primátora pustí veřejnost, musí z nich voda odtéct. Zakázán je provoz lodní dopravy od Jiráskova mostu dále po proudu. Lodě se mohou vrátit pouze do části nad Jiráskovým mostem.

V parcích a v lesích nechává město odstraňovat vyvrácené a spadané stromy a zároveň kontroluje ty zbylé. „Když nás někdo o nebezpečných stromech informuje, okamžitě vyjedou hasiči nebo zaměstnanci Lesů hlavního města Prahy. Ještě úplně není všechno za námi, vyhlídky jsou nicméně skvělé," řekla Komrsková. Škody způsobené špatným počasím se teprve budou sčítat. Podle Svobody a Komrskové však Vltava významné škody nenapáchala a větší škody jsou v okolí menších toků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky náplavky, Vltava, voda, zákaz vstupu, průtok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náplavky v Praze zůstávají zavřené, vrátí se část lodní dopravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.