Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Strážníci zajistili zvířata z útulku v Troji před velkou vodou. Připravena je i zoo, o víkendu ale zůstane zavřená

, aktualizováno 14. září 2024, 9:08

Pražští strážníci se do příprav na extrémní počasí zapojili i přípravou trojského útulku na případné povodně. Již před víkendem přestěhovali všechny psy do bezpečných prostor, kde nehrozí zalití vodou. Dále zajistili další prostory útulku tak, aby minimalizovali případné škody. Strážníci se i nadále zapojují do příprav hlavního města na zvyšující se hladinu Vltavy.

Už s předstihem se Městská policie hlavního města Prahy postarala o čtyřnohé svěřence trojského útulku. Psy ze suterénu přestěhovali strážníci na bezpečná místa a v měcholupském útulky připravili prostory pro případ, že by i tak bylo nutné zvířata z Troji evakuovat. „Dále jsme v rámci možností vyklidili sklady a uklidili všechna zařízení, která by se mohla po kontaktu s vodou poškodit. Protože pro hlavní město zajišťujeme také svoz kadavérů a dalších odpadů živočišného původu, asanační box jsme převezli do měcholupského útulku tak, abychom mohli i nadále tuto službu Praze zajišťovat,“ uvedli strážníci na sociálních sítích.

Na velkou vodu se chystá i Zoo Praha

Ředitel zoo Miroslav Bobek na svých sociálních sítích uvedl, že zoologická zahrada se na extrémní počasí chystá průběžně. „Stanovit správný okamžik evakuace je přitom velmi důležité. Samozřejmě se musí stihnout před zaplavením spodní části areálu, ale pokud jde o zvířata, nemůžeme ji dělat preventivně. Jde o velký zásah do jejich životů a nejednou je jejím důsledkem zmaření mnohaletého chovatelského úsilí,“ vysvětlil Bobek.

Postup se podle něj řídí podle povodňového plánu, který vychází ze zkušeností z let 2002 a 2013. „Naše nynější přípravy na povodně tak od středy spočívají v sestavování přehledů dostupnosti jednotlivých pracovníků, kontrole zařízení a vybavení atd. atd. Stavíme však na pevných základech – a přitom doufáme, že prognózy meteorologů se nevyplní a povodně naši zoologickou zahradu nezasáhnou,“ dodal ředitel Zoo Praha.

Bobek na síti X v sobotu ráno oznámil, že zahrada v sobotu i v neděli zůstane zavřená kvůli podmáčené půdě a nárazovému větru. Hrozí totiž pády stromů.

Strážníci žádají o respektování omezení

Kromě ochrany zvířat se městská policie zapojila také při uzavírání náplavek, kde budou v následujících dnech kontrolovat uzávěry pro chodce, auta i cyklisty. „Strážníci z jednotlivých obvodů dále pomáhají v rámci svých městských částí podle aktuálních potřeb. Samozřejmě i nadále plníme všechny další povinnosti, které máme,“ dodali policisté.

Policie apeluje na obyvatele Prahy, aby zákazy vstupu a pokyny od členů složek integrovaného záchranného systému respektovali: „Žádáme veřejnost o zodpovědné chování a respektování zákazů a omezení, pomůžete nejen nám, ale i všem složkám IZS.“

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se souhlasem Městské policie hl. m. Prahy

Štítky povodně, útulek, bezpečnost, policie, Troja, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci zajistili zvířata z útulku v Troji před velkou vodou. Připravena je i zoo, o víkendu ale zůstane zavřená  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.