Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rampy z podzemních garáží ve spodní části Václaváku nebudou. Zajistí to dohoda

Pražský magistrát podepíše dohodu o postupu rekonstrukce spodní části Václavského náměstí s Prahou 1 a společností Welwyn. Dokument, který dnes schválili pražští zastupitelé, zajistí, že na náměstí nebudou ústit rampy z podzemních garáží a obyvatelé budou moci využívat pasáže vedoucí skrz developerský projekt. Mezi Václavským náměstím a Panskou a Jindřišskou ulicí vyrůstá rozsáhlý developerský projekt Savarin s kancelářemi či obchody.

VIZUALIZACE: V dubnu začne rekonstrukce Václavského náměstí. Podívejte se, jak bude vypadat

Práce na rekonstrukci Václavského náměstí v Praze začnou v dubnu v jeho dolní části. Místní i turisté se mohou těšit na větší množství stromů a budou také rozšířeny chodníky. Na středním pásu, který zůstane volný, bude možné pořádat...

Podle někdejších plánů měly být na Václaváku rampy

Podle někdejších plánů měly být na Václavském náměstí umístěny rampy, po kterých by auta jezdila do podzemních garáží. Proti tomu se postavili obyvatelé i odborníci. Kritici upozorňovali na to, že výstavba ramp je v rozporu se zájmy státní památkové péče a přivede do centra další dopravu, hluk, prach a imise.

Město a radnice se nakonec s developerem domluvili, že rampy vybudovány nebudou. Nalezeno bylo nové řešení dopravní obslužnosti projektu za použití například výtahů. Dnes schválený dokument tuto dohodu stvrzuje. „Investor spolupracoval na tomto tématu a společně byla vyřešena doprava tak, aby se mohla dokončit rekonstrukce," řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Součástí materiálu je dohoda na zajištění pěších cest všemi pasážemi, které projekt spojuje po dobu provozu metra. Smlouva dále definuje v rámci projektu veřejný prostor, který může užívat veřejnost a který developer vybaví lavičkami či koši.

Na Václaváku vznikne nádrž, která bude zachycovat dešťovou vodu

Spolu s návratem tramvají do horní poloviny pražského Václavského náměstí bude rovněž vybudována podzemní nádrž k zachycování dešťové vody. Ta bude sloužit k zalévání zeleně. Magistrát nyní vyzve Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP), aby...

Vedení Prahy plánuje také rekonstrukci v horní části náměstí

Spor o rampy v minulosti blokoval zahájení rekonstrukce spodní části Václavského náměstí od Můstku k ústí Vodičkovy a Jindřišské ulice. Opravy mají začít letos. Prostor pro pěší bude rozšířen a na náměstí budou moci vjíždět pouze automobily s povolením. Prostor pro auta bude zúžen, ale vjezdy do budov zůstanou zachovány.

Vedení Prahy plánuje také rekonstrukci v horní části náměstí, kam se mají vrátit tramvajové koleje. Jezdit by měly v trase dnešních vozovek pro auta. V minulosti byly koleje ve středu náměstí. Na náměstí přibude druhé stromořadí, ubude parkovacích míst a rozšířen bude proti původnímu plánu střední prostor.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Václavské náměstí, rekonstrukce, garáže, rampy, Praha, projekt, podzemní garáž, Pražský magistrát, Petr Hlaváček, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rampy z podzemních garáží ve spodní části Václaváku nebudou. Zajistí to dohoda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.