Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Motorkáři před rozhlasem, promítání filmu Vlny u Strakovky. Výročí okupace připomene v Praze několik akcí

Dnes je to přesně 56. let od chvíle, kdy na území tehdejšího Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy. Smutné výročí si v Praze připomenou několika akcemi, před rozhlasem se setkají motorkáři, v rámci pietního aktu i politici. V zahradě Strakovy akademie budou promítat nový film Jiřího Mádla Vlny a na Výstavišti se koná festival NeverMore 68.

Úřad vlády se do připomínky okupace zapojil už včera večer. Na budovu Strakovy akademie promítali ze střechy Rudolfina laserovým systémem heslo „Jdi domů, Ivane! Go home, Russia!“

Za projektem stojí Nadační fond pro Ukrajinu, který má na starost třeba Dárek pro Putina. Od dnešních desíti ráno budou také vysílat speciální program u příležitosti výročí okupace. Moderovat ho budou Jindřich Šídlo a Světlana Witowská a promluví v něm třeba Otakar Foltýn, Jana Černochová nebo Petr Pithart.

Na zahradě Strakovy akademie pak budou o půl deváté večer promítat nový film Jiřího Mádla Vlny. Zúčastní se prezident Petr Pavel nebo premiér Petr Fiala (ODS). Oba ještě dopoledne dorazí i před budovu rozhlasu na Vinohradské, kde v jedenáct hodin začne pietní akt. O půl dvanácté bude mít Fiala projev.

Před rozhlasem se mají v šest večer sejít i motorkáři, informoval o tom na síti X novinář Jakub Szántó. 

Od tří odpoledne do jedenácti večer se na pražském výstavišti koná třetí ročník festivalu NeverMore68. Tentokrát se program zaměří na ženy, pamětnice, se totalitě postavily. Některé přímo promluví v diskuzích, další připomene výstava. K tomu zazní tři koncerty a lidé uvidí několik tématických filmů. Celý program najdete zde.

Muzeum Kampa v sedm večer předvede sousoší, které připomíná oběti srpna 1968. Vytvořil ho sochaře Jiří Sozanský. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Výstaviště Praha, se svolením Úřadu vlády České republiky

Štítky výročí, okupace, pieta, politici, výstaviště, úřad vlády

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtěch Vened

Pamětníci dobře vědí, že v okupačních jednotkách bylo nejvice Ukrajinců. A teď jich je tady ještě víc ! Co jsme komu udělali ?

Středa, 21. srpna 2024, 10:31Odpovědět

Vojtěch Vened

Ukrajina se nám nikdy za okupaci z roku 1968 neomluvila. Ostatní ano, Ukrajina ne. A teď jich je zde ještě více než tehdy. Mimochodem, současný primátor Kyjeva, Kličko, se narodil zde u nás okupačnímu ukrajinskému důstojníkovi.

Středa, 21. srpna 2024, 10:29Odpovědět

Miloslav Misot

Geograficky nejblíž ČSSR že sovětských republik byla Ukrajina... Největší uskupení sovětských vojsk bylo do CSSR v 68 přivezeno z pohraničních západních oblastí Ukrajiny jako součást 13. a 38. gardové armády, 28. armádního sboru a také jako součást sil 14. letecké armády Karpatského vojenského okruhu.

Středa, 21. srpna 2024, 07:25Odpovědět

Motorkáři před rozhlasem, promítání filmu Vlny u Strakovky. Výročí okupace připomene v Praze několik akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.