Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

VIDEO: Lidé se sešli před ruskou ambasádou podpořit Ukrajinu a připomenout okupaci v roce 68

V předvečer 56. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa upořádalo Milion chvilek pro demokracii na náměstí Borise Němcova v Praze shromáždění, které připomnělo tragické události roku 1968 a vyjádřilo solidaritu s Ukrajinou, která čelí ruské agresi. Akce s názvem „Běž domů, Ivane“ se konala symbolicky před ruskou ambasádou a na organizaci se podílely organizace Člověk v tísni a Paměť národa za podpory Evropského kongresu Ukrajinců.

Účastníci se na plácku na dohled od ruské ambasády sešli v 20 hodin. Cílem akce bylo uctít památku obětí sovětské okupace a vyjádřit podporu Ukrajině, ktrerá momentálně vzdoruje ruské agresi. Pamětníci událostí ze srpna 1968 vyzdvihli zejména dopad 21 let sovětské okupace na Československo a paralelu s dnešní situací na Ukrajině.

Řečníci promluvili o dopadech okupace na několik generací Čechů a Slováků

Mezi řečníky vystoupila čestná členka spolku Milion chvilek pro demokracii, psychoterapeutka a někdejší disidentka Věra Roubalová Kostlánová. „Bylo mi dvacet, když vtrhly, převážně ruské, tanky do Prahy a probudily mě. Pamatuji si, jaký jsem zažila strach, když mi střílely nad hlavou na Muzeu na Václavském náměstí,“ vzpomínala. „Následovalo 20 let zklamání, ponížení, přizpůsobování se, otrávení, špiclování, normalizace. Myslím, že následky této rezignace se přenášejí přes generace a jsou znát bohužel ještě dnes,“ popsala Věra Roubalová Kostlánová dopady na Československou společnost. Vyzdvihla především odvahu a statečnost Ukrajinců, kteří podle ní brání i Česko před další ruskou okupací.

Druhým mluvčím byl pamětník událostí srpna 68 a filozof Daniel Kroupa. „Ukrajinský národ má ve svém čele demokraticky zvolenou vládu, která je skutečně vede a buduje. Ať už dopadne válka na Ukrajině příměřím nebo nějakým polovičatým mírem, tak to, jak se Ukrajinci k ruské agresi postavili jim dodá hrdost a vědomí jednoty národa a skutečného národního zájmu,“ řekl na pódiu Daniel Kroupa.

Oba řečníci vyzvali přítomné k podpoře organizací, které pomáhají Ukrajincům a ukrajinské armádě. Atmosféru večera doplnil básník a písničkář Jakub Čermák alias Cermaque svým hudebním vystoupením. Akce vyvrcholila společným zapálením prskavek, což symbolizovalo naději a vytrvalost v boji za svobodu. Akce trvala zhruba 40 minut a obešla se za dohledu policistů bez komplikací.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky okupace, ruská ambasáda, výročí, Ukrajina, Milion chvilek pro demokracii, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

....a byli také u Ukrajinské ambasády? V roce 1968 tady byli hlavně vojáci Ukrajinci a ti nám např. na Václaváku rozstříleli průčelí Národního muzea. Proto je paradoxem a proto se pamětníci vztekají, že právě tady na NM se vyvěšuje ukrajinská vlajka. Výsměch? Krátká paměť ? Ale jenom na něco.

Čtvrtek, 22. srpna 2024, 13:52Odpovědět

VIDEO: Lidé se sešli před ruskou ambasádou podpořit Ukrajinu a připomenout okupaci v roce 68  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.