Počasí dnes18 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Na sobotu připadá Mezinárodní den zvířat bez domova. V Praze jim pomáhá i terénní program

Na sobotu připadá Mezinárodní den zvířat bez domova. Na problematiku opuštěných zvířat a mazlíčků, kteří žijí se svými páníčky na ulici upozorňují azyly, dočasné péči i útulky. Pro lidi bez domova jsou často zvířata jedinými společníky v těžkých časech. Nemohou jim ale poskytnout takovou péči, jaká by byla potřeba. To se snaží změnit terénní program Armády spásy.

Mezinárodní den zvířat bez domova vyhlásila v roce 1992 v Americe Mezinárodní společnost za práva zvířat a připadá na třetí sobotu v srpnu. Hlavním cílem je upozornit na problematiku zvířat, která žijí na ulici nebo těch, jejichž majitelé si nemohou dovolit jim financovat 100% péči. Příkladem, který má pozitivní konec, je příběh pana Petra, kterému s péčí o fenku Žofku pomohla Armáda spásy a její fond v rámci terénního programu. 

Pan Petr se bál jít k veterináři

Pan Petr dlouhodobě žije ve stanu i se svou fenou. Pracovníkům terénního programu se svěřil, že Žofka kulhá a že má obavy vyrazit s ní k veterináři, protože jí nedokáže zaplatit ošetření. Řešení problému odkládal v naději, že bolesti samy odezní. „Později se to začalo zhoršovat a Žofka již nechtěla chodit a přestávala žrát. Pomohli jsme mu tedy najít veterináře a poté ho tam i s Žofkou doprovodili. Zjistilo se, že Žofka měla v tlapce mezi polštářky zapíchnutý střep a místo měla zanícené,“ vypráví Jakub Šrámek, terénní pracovník z Centra sociálních služeb Karla Larssona Armády spásy v Praze. Veterinář střep vyndal, ránu očistil a poskytl antibiotika, která Žofce pan Petr pravidelně podával. Finance na ošetření a léky zajistil fond, který pro tyto případy terénní program má.

Terénní program pomáhá lidem bez domova i jejich čtyřnohým parťákům

Kromě pomoci s veterinárním ošetřením pomáhají terénní pracovníci zajišťovat i krmivo a další potřeby pro péči o zvířata, která jsou se svými majiteli odkázána na život na ulici. „V terénu, na pravidelných stanovištích, se snažíme distribuovat jídlo pro mazlíčky nebo potřebné věci, jako jsou obojky, košíky, vodítka, přepravní klece, výživa atd. Bohužel naše zdroje jsou omezené, a jsme rádi za jakoukoli pomoc,“ popisuje Šrámek.

Zvířata mají podle terénního pracovníka stejný význam pro lidi bez domova jako pro ty, kteří střechu nad hlavou mají. Nedílnou součástí pomoci lidem v tíživé situaci je i pomoc právě jejich mazlíčkům.

Více o pomoci čtyřnožcům bez domova i možnosti podpořit pojekt Armády spásy najdete na webu Darujme.cz zde.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto J. Štreit, se svolením Armády spásy

Štítky ochrana zvířat, bezdomovectví, armáda spásy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na sobotu připadá Mezinárodní den zvířat bez domova. V Praze jim pomáhá i terénní program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.