Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Venkovní hřiště v Máji nemá povolení, mělo tam být parkoviště

, aktualizováno 9. července 2024, 19:34

Venkovní část dětského hřiště v pražském zrekonstruovaném obchodním domě Máj vznikla bez povolení, původně zde mělo být parkoviště. Stavební úřad městské části Praha 1 zahájil s majiteli budovy řízení o odstranění stavby.

O problému dnes informovaly Hospodářské noviny. „Stavba obsahuje nepovolenou změnu užívání terasy v pátém patře, spočívající v rozšíření části terasy s doplněním dětských herních prvků. Dochází k rozšíření plochy pobytové terasy na úkor plochy pro parkování bez povolení stavebního úřadu," píše se v usnesení, které má deník dispozici.

Řízení úřad vede s akciovou společností Máj Národní, která patří pod společnost Amadeus Real Estate. Podle developera byla chyba na straně dodavatele venkovního dětského hřiště. „Zřejmě špatně vyhodnotil osazení mobilních herních prvků na terase jako nestavební úpravu, která obvykle nepodléhá povolovacímu procesu. V tomto případě jsme bohužel až ex post zjistili, že dodavatel měl, vzhledem k tomu, že se jedná o kulturní památku, věc standardně projednat," uvedl člen správní rady Amadeus Real Estate Martin Klán.

„Když jsem viděl fotky střechy obchodního domu Máj, žasl jsem, jak to mohlo projít. Odpověď už známe: Nijak. Majitel to udělal na černo. Teď žádá o dodatečné povolení. A jestli tohle nebude vadit, tak je na místě otázka, proč by vadily soláry nebo stromy na Mariánském náměstí," komentoval situaci na síti X radní pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

FOTOGALERIE: Ještě větší show, než jsme čekali. Podívejte se, jak to vypadá v obchodním domě Máj po rekonstrukci

Už v pondělí 24. června se do nově opraveného obchodního centra Máj podívá veřejnost. Procházka šestipatrovou budovou je kontroverzním vizuálním zážitkem. Diskuze vyvolalo už umístění plastik Davida Černého, teď se přidává i podoba interiérů....

Stavební úřad tak na konci června zahájil řízení k odstranění stavby, v desetidenní lhůtě pro podání námitek developer požádal o dodatečné povolení stavby. „Stavební úřad nyní řízení přeruší a vyzve developera k doložení závazných stanovisek dotčených orgánů, například památkářů, hasičů a hygienické stanice," sdělila Hospodářským novinám Karolína Šnejdarová z Úřadu městské části Prahy 1.

Obchodní dům Máj v centru Prahy se zhruba po dvouleté rekonstrukci otevřel veřejnosti 24. června. Rekonstrukce stála 4,5 miliardy korun. V devíti patrech nabízí Máj obchody, restaurace, zábavní centra či střešní vyhlídkovou terasu. Ještě před otevřením vyvolali kontroverze dva několikametrové pohybující se motýli od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire na fasádě Máje. Kritiku některých architektů i části veřejnosti sklidily interiéry zábavních center v horních patrech obchodního domu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Máj, stavba, hřiště, povolení, parkoviště, stavební úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Petr

Hřiba hodit do Vltavy.. jako motýle památkářům asi nevadí a dětské hřiště bude? anebo hasičům? A co když to bude vadit russovi? ntv.. kocourkov hadr.

Středa, 10. července 2024, 11:20Odpovědět

Josef Volfík

...Venkovní část dětského hřiště v pražském zrekonstruovaném obchodním domě Máj vznikla bez povolení... No a co celý ten komediantský Máj zavřít a to ze dne na den, jako zavřely Karlínská kasárna.

Úterý, 9. července 2024, 19:22Odpovědět

Venkovní hřiště v Máji nemá povolení, mělo tam být parkoviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.