Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V pražské zoologické zahradě začala výstava pralesniček, potrvá do poloviny září

Pralesničku strašnou, pralesničku tajemnou nebo například pralesničku batikovou si mohou návštěvníci od včerejška prohlédnout v pražské zoologické zahradě. Výstava asi 30 druhů pralesniček neboli šípových žab, z nichž některé jsou prudce jedovaté a jejichž jed používají na hroty svých šípů nebo šipek indiáni, potrvá v galerii Gočárovy domy do poloviny září. Jde o zhruba jeden až pět centimetrů velké žáby s výrazným zbarvením.

Návštěvníci na výstavě najdou žáby, které žijí vyloženě na zemi i například žáby, které žijí v korunách stromů. Zajímavostí je podle jednoho z autorů výstavy Martina Dvořáka pralesnička tajemná, která pochází z horského hřbetu v Peru. "Nežije úplně v pralese, jako ostatní pralesničky, ale žije vlastně na skalách ve velkých broméliích, které se plní vodou a v těch vychovávají svoje pulce,“ řekl.

Šípové žáby žijí ve Střední a Jižní Americe. Svou barvou se podle Dvořáka snaží žáby varovat případného predátora před svojí jedovatostí. Na výstavě lidé uvidí i žáby stejného druhu, které se výrazně liší svým zbarvením podle lokality, v níž žijí. "Dokonce u některých známe červený, modrý a žlutý morf od jednoho druhu,“ řekl Dvořák.

Jedna pralesnička strašná dokáže podle něj zabít svým jedem až 10 tisíc myší nebo například dva slony. "Ty žáby jsou jedovaté opravdu hodně, některé z nich se nedají vzít ani do holé ruky," řekl Dvořák. Vylučují především na zádech. Jed pralesniček v přírodě vzniká z jejich potravy, řekl Dvořák. V zajetí tak svou jedovatost ztrácí, uvedl.

Výstava šípové žáby se podle mluvčího pražské zoologické zahrady Filipa Maška koná znovu po čtyřech letech. V létě se v galerii Gočárovy domy zoologická zahrada snaží lidem přiblížit běžně méně známá nebo oblíbená zvířata, jako jsou například sklípkani, štíři nebo žáby, uvedl.

Každou neděli od 13:00 se mohou návštěvníci zúčastnit komentovaných prohlídek s odborným chovatelem. Výstava je pro všechny návštěvníky Zoo Praha zdarma k platné vstupence do zoo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky ČR, příroda, žáby, zoo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoologické zahradě začala výstava pralesniček, potrvá do poloviny září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.