Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Pošta loni dostala pokuty za 1,25 milionu korun. V roce 2022 to bylo o 300 tisíc méně

Česká pošta loni kvůli porušení zákona o poštovních službách dostala pokuty v souhrnné výší 1,25 milionu korun. Je to o 300 tisíc korun více než v předchozím roce. Ve své Monitorovací zprávě to uvedl Český telekomunikační úřad.

Telekomunikační úřad loni s poštou zahájil 62 řízení o přestupku. Registroval problémy na straně České pošty při plnění povinnosti učinit každý pracovní den alespoň jedno dodání na adresu. Neplnění stanovených podmínek při dodávání poštovních zásilek přitom úřad považuje za nejzávažnější pochybení podniku.

„Jde o nedostatky, které se v některých lokalitách vyskytují opakovaně. Na tuto oblast proto úřad zaměřil svou pozornost při zvýšeném počtu kontrolních akcí, které prokázaly četná pochybení. Této oblasti se proto úřad opakovaně věnuje i v roce 2024 a zaměří na ni svou kontrolní činnost," uvedl ČTÚ.

Ze souhrnné zprávy o plnění povinností uložených České poště za rok 2023 podle mluvčího podniku Iva Vysoudila vyplývá, že pokuty byly ukládány za dílčí pochybení při poskytování poštovních služeb. Těmto pochybením je podle něj obtížné se zcela vyhnout v objemu služeb, které pošta poskytuje. „Česká pošta se průběžně zaměřuje na odstranění zjištěných nedostatků. Z našeho hlediska je důležitý závěr ČTÚ, že Česká pošta až na konkrétní jednotlivé nedostatky uvedené v příslušných kapitolách souhrnné zprávy v roce 2023 své zákonné povinnosti plnila," řekl.

Česká pošta má od státu licenci k poskytování základních poštovních služeb. Za to, že je nabízí na celém území a provozuje garantovaný počet 2900 poboček, dostává ze státního rozpočtu úhradu čistých nákladů na tyto služby. Česká pošta loni snížila ztrátu o jednu miliardu na 756 milionů korun. Provozní výnosy včetně příjmů z prodeje majetku vzrostly o 0,9 procenta na 19,037 miliardy korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky pošta, Česká pošta, ČTÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

Takže zase zdraží, aby pokuty zaplatili zákazníci?

Pondělí, 1. července 2024, 10:02Odpovědět

Pošta loni dostala pokuty za 1,25 milionu korun. V roce 2022 to bylo o 300 tisíc méně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.