Počasí dnes29 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Hotel Intercontinental se nejspíš dočká rozšíření. Pražští zastupitelé podpořili změnu územního plánu

Pražští zastupitelé souhlasí se změnou územního plánu, která by umožnila výstavbu na náměstí Miloše Formana v Praze 1. Záměr pořízení změny schválili na pátečním jednání. O změnu požádali majitelé pražského hotelu Intercontinental. Záměr stavby na náměstí sousedícím s hotelem kritizuje radnice Prahy 1 a někteří místní obyvatelé, investor již v minulosti kvůli nesouladu s územním plánem neuspěl s žádostí o územní rozhodnutí.

Hotel a jeho okolí vlastní přes fond R2G podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Získali jej v roce 2019, následně představili projekt rekonstrukce hotelu a úprav jeho okolí, který počítal se zlepšením průchodnosti směrem k Vltavě, vybudováním veřejných prostranství a novostavbami komerčních ploch včetně budovy na sousedním náměstí, tehdy nazývané Brandstore.

Náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN) řekl, že návrh předložený investory je kvalitní. „Investoři nejsou typičtí developeři, prokázali obrovskou empatii k tomu baráku (Intercontinental). V tuto chvíli budeme hlasovat začátek procesu, který má prověřit rozsah projektu," uvedl. Záměru se rovněž zastal mimo jiné zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL), který nechal promítnout historické fotografie, z kterých bylo vidět, že až do roku 1963 na konci Pařížské ulice náměstí či proluka nebyly.

Proti plánu se postavili někteří koaliční i opoziční zastupitelé. Podle koaliční zastupitelky Gabriely Lněničkové (Piráti) by měl magistrát respektovat postoj Prahy 1, která zástavbu odmítá. Obdobný názor měla senátorka a zastupitelka Hana Kordová Marvanová (bezp.). „Měla jsem za to, že je naše stanovisko jasné a věc je pro jednou daná. Já vůbec nechápu, že po tak významné osobnosti pojmenujeme náměstí a za pár let si to rozmyslíme," řekla. Minulé vedení města se postavilo proti výstavbě.

Podle opozičního zastupitele Pavla Zelenky (Praha sobě) má nejprve vzniknout plán, a nikoliv nejdřív změnit územní plán a poté zjišťovat, co by na náměstí mohlo být. Zároveň se ohradil proti nazývání náměstí prolukou, jak je tomu prý v některých magistrátních dokumentech. „Je to náměstí, a ne proluka," řekl. Poté navrhl přejmenovat náměstí na Proluku k zastavění Miloše Formana.

Rekonstrukci zachovávající původní podobu hotelu ze 70. let minulého století již majitelé zahájili, stejně jako další úpravy v okolí stavby. S novostavbou s obchody, kterou plánovali na upraveném náměstí Miloše Formana, však narazili.

Proti stavbě se zdvihl odpor některých místních obyvatel, k níž se v minulém volebním období připojily Praha 1 a magistrát. Nepravomocné rozhodnutí ke stavbě následně na základě odvolání zrušilo ministerstvo pro místní rozvoj, které odmítlo stanovisko o souladu záměru s územním plánem.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tak Architects

Štítky náměstí, architektura, Miloš Forman, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotel Intercontinental se nejspíš dočká rozšíření. Pražští zastupitelé podpořili změnu územního plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.