Počasí dnes32 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Praha 7 hlasovala o ceně za parkování. Zvyšování si obyvatelé nepřejí

Obyvatelé Prahy 7 si nepřejí navýšení ceny parkovného nad úroveň stanovenou magistrátem. Vyplývá to z výsledků hlasování, které se uskutečnilo v pátek a sobotu spolu s volbami do Evropského parlamentu. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Městská část bude podle něj magistrát informovat, že zvýšit cenu parkovného nechce.

Hlasování se podle Vokuše zúčastnilo 8319 občanů s trvalým pobytem na Praze 7, tedy více než čtvrtina voličů. Proti navýšení ceny ročního rezidentního parkování nad úroveň, kterou stanoví magistrát, se vyslovilo 5287 z nich, tedy 63,6 procenta.

Další otázka v hlasování se týkala toho, zda má Praha 7 navíc vybrané peníze rozdělit domácnostem bez registrovaného automobilu. I v této části se lidé vyjádřili nesouhlasně, proti hlasovalo 5496 voličů. U poslední otázky, jakou má radnice zvolit z navržených částek od 7200 do 9600 korun, vybírali lidé nejčastěji nejlevnější cenu. Protože ale lidé nesouhlasili ani s první otázkou, nebude radnice odpovědi u zbylých dvou uplatňovat.

Vokuš upozornil, že se nejednalo o místní referendum, v tom se totiž rozhoduje o věcech, které patří do samostatné působnosti obce. Ve věcech zón placeného stání v Praze rozhoduje magistrát a městské části mohou podávat pouze podněty či návrhy.

Podle místostarosty Prahy 7 pro dopravu Pavla Zelenky bude radnice pokračovat v jednání se soukromníky o možnosti nočního parkování, podobně jako nyní funguje spolupráce s obchodním centrem Stromovka. „Budeme po magistrátu požadovat radikální zlepšení odtahů načerno parkujících aut, která způsobují problémy zejména při konání hromadných akcí na Výstavišti a fotbalových zápasech," uvedl Zelenka.

Cílem případného zvýšení cen mělo být motivovat lidi, kteří svá auta používají minimálně, aby je prodali. Zdražení se nemělo týkat seniorských, ZTP a pečovatelských parkovacích oprávnění. V současnosti je v Praze 7 do parkovací zóny přihlášeno o zhruba 3300 aut více, než je parkovacích míst. Parkovacích karet vydala Praha 7 zhruba 13 tisíc. Rezidenti platí za roční parkování 1200 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky referendum, automobilová, parkování, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 7 hlasovala o ceně za parkování. Zvyšování si obyvatelé nepřejí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.