Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Terasy Křižíkových pavilonů prošly rekonstrukcí. Nápad na kluziště nevyšel

Na terasách Křižíkových pavilonů v areálu pražského výstaviště vznikl po revitalizaci nový prostor pro veřejnost. Při rekonstrukci za 150 milionů museli napravit havarijní stav budov, opravili bufety a věže, vyměnili povrchy a části osázeli zelení. Otevřeno bude celoročně.

Terasy se rozkládají na víc než šesti tisících metrech čtverečních. Rekonstrukci předcházel geologický a hydrogeologický průzkum, také stavebně historický průzkum, protože se budova stojí na památkově chráněném území. „V původním stavu byla střecha podmáčená a některé ocelové konstrukce byly částečně poškozeny. Do celkového objemu stavby však nebylo zasaženo, zároveň ale došlo k redukci betonové plochy až o pět tisíc metrů čtverečních, čímž došlo ke snížení tepelného ostrova a lokálnímu zlepšení klimatu,“ popsala stav mluvčí Výstaviště Praha Linda Antony v tiskové zprávě.

Na střechách byla původně čistě betonová dlažba, teď je nakombinována se dřevem, travnatými povrchy i tartanem.

Střechy budou otevřeny celoročně s výjimkou akcí, které jich část zaberou, jako například nadcházející festival Metronome. Veřejnost se na ně dostane po kolaudaci, která proběhne 11. června. Celkem revitalizace vyšla na 150 milionů korun.

Na realizaci spolupracoval i autor původního návrhu pavilonů architekt Michal Brix. Podílel se na úpravě fasád a zábradlí. „Měl své představy, které zpočátku nebyly úplně v souladu s našimi. Chtěli jsme, aby to byla změna trochu dramatičtější. S tím on nesouhlasil, což chápeme a respektujeme jeho autorská práva,“ řekl novinářům předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl a dodal, že fasády nakonec udrželi v jeho stylu.

Na terasách je bistro, část pavilonů je možné pronajmout pro soukromé akce. Nechybí 132 metrů dlouhý běžecký okruh. „Místo tartanové dráhy jsme chtěli dělat chlazený okruh, aby se tu v zimě bruslilo. Je to technologicky a váhově tak náročné, že to nešlo zrealizovat,“ řekl Hübl.

Ve věži pavilonu C jsou toalety, na pavilonech E a B bufety obklopené výsadbou. Nechybí mlžítka a možnost posedět v trávě. Právě kvůli zeleni musí být psi na vodítku. Do budoucna bude přístup na terasy bezbariérový, ploché rampy v tuto chvíli vedou do stavby rekonstukce budovy výstaviště.

Křižíkovy pavilony čeká ještě rekonstrukce tribun a po domluvě s městem i samotné fontány, to by mohlo podle Hübla vyjít až na šest set milionů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Křižíkovy pavilony, terasy, výstaviště, rekonstrukce, relax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terasy Křižíkových pavilonů prošly rekonstrukcí. Nápad na kluziště nevyšel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.