Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Praha od začátku války pomohla 50 tisícům ukrajinských uprchlíků. Z rozpočtu města šlo přes šest set milionů

Praha je připravena na případnou novou vlnu ukrajinských uprchlíků v případě eskalace rusko-ukrajinského konfliktu. Nejproblematičtější v pomoci Ukrajincům je podle krajské koordinátorky pro Ukrajinu Geti Mubeenové bydlení a školství. Praha podle ní za dva roky trvání války na Ukrajině, kterou napadlo Rusko, podpořila zhruba 50 tisícům ukrajinských utečenců. Registrovaných jich je ve městě přes 90 tisíc.

Rusko Ukrajinu napadlo 24. února 2022. Do podpory Ukrajinců v Praze město investovalo podle Pospíšila stovky milionů korun, které rozdělilo například mezi jednotlivé městské části nebo neziskové organizace, které pomoc poskytují. Z rozpočtu města šlo za dva roky konfliktu na pomoc Ukrajině 627,33 milionu korun. Organizace UNICEF dala na humanitární pomoc 174,65 milionu Kč. Zhruba 1,31 miliardy pak šlo ze státního rozpočtu.

Město společně s UNICEF podpořilo zhruba 50 tisíc lidí, z čehož asi 27 tisíc byly děti.

Imigrantů z válečné zóny už podle náměstka primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) do Prahy nepřichází mnoho. „Většina uprchlíků, kteří tu žijí, tu pomoc už ani nepotřebuje, a těch, kteří tu pomoc potřebují, je čím dál tím méně," řekl Pospíšil. Město tedy podle něj vynakládá peníze i tam, kde se to netýká primární pomoci. „Soustředíme peníze například i pro talentované ukrajinské studenty a podobně, a ti jsou pak přínosem pro českou společnost," uvedl Pospíšil. Dodal, že uprchlíci dnes odvádí do českého systému více peněz, než kolik se na ně vynakládá.

„My musíme ale doufat, že ten válečný konflikt dopadne pro Ukrajinu dobře, protože kdyby došlo k pádu Ukrajiny, Praha musí být připravena na možnou novou vlnu uprchlíků, a Praha na to je případně připravena," řekl. I přes velký počet uprchlíků v metropoli podle Pospíšila nenastal žádný problém. Pražané to pořádně ani nezaregistrovali, což je dobře a znamená to, že Praha tu pomoc zvládla," uvedl.

Nejvýraznější pomocí bylo podle Pospíšila zajištění ubytování, pomoc ve školství nebo třeba informační servis uprchlíkům. „Nejproblematičtější je oblast bydlení, myslím, že bytová krize je velmi problematická, často ti lidé nemají dostatek peněz na kauce a podobně. Potom oblast školství, protože nejsou dostatečné kapacity," řekla pak Mubeenová.

Důležitou pomocí je podle ní i centrum následné podpory a vzdělávání. „Jako ponaučení, co je zdravotní pojištění, jak hledat lékaře nebo jakým způsobem hledat školy, protože to je agenda, která je pro nově příchozí neznámá," řekla Mubeenová. Důležité je podle ní zejména pomáhat komplexně. "Aby magistrát to, co nabízí i pro jiné skupiny obyvatel v Praze, aby nabízel i pro lidi s dočasnou ochranou," řekla.

Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat v EU žije přes 4,3 milionu ukrajinských válečných uprchlíků, kteří mají dočasnou ochranu. Nejvíce utečenců přijaly Německo, Polsko a ČR, která poskytuje dočasnou ochranu více než 370 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, migrace, děti, UNICEF, Praha, komunikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha od začátku války pomohla 50 tisícům ukrajinských uprchlíků. Z rozpočtu města šlo přes šest set milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.