Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Prezident Pavel se zranil při jízdě na motorce, byl v nemocnici. Projížděl se po sportovním okruhu

, aktualizováno 24. května 2024, 11:33

Prezident České republiky Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Jeho zranění podle Kanceláře prezidenta nejsou vážná, zůstal ale na pozorování v Ústřední vojenské nemocnici. Jak sdělila policie, prezident havaroval na uzavřeném sportovním okruhu a věc tedy nevyšetřují jako dopravní nehodu.

O nehodě informovala na síti X Kancelář prezidenta republiky ve čtvrtek večer. „Prezident republiky se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si krátké pozorování v ÚVN," napsali z kanceláře. 

„Ke zranění nedošlo na pozemní komunikaci, ale na uzavřeném sportovním okruhu a z tohoto důvodu věc nešetříme jako dopravní nehodu," uvedla policie na síti X.

Brzké uzdravení už Petru Pavlovi popřál premiér Petr Fiala (ODS), poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL) či francouzský velvyslanec v České republice Stéphane Crouzat.

Z nemocnice prezidenta propustili v pátek dopoledne, dál se bude léčit doma. „Jeho program na příští týden zůstává zachován včetně plánované zahraniční cesty. Zranění mu způsobil pád na motorce v malé rychlosti při nácviku jízdy v terénu na uzavřeném okruhu," uvedla kancelář.

Pro projížďky na motorce má Pavel speciálně trénovanou ochranku. Musí být vycvičeni na jízdu i na případný zásah během cesty. „A pravděpodobně by bylo obtížné, aby se jelo jen tak na projížďku bez nějakého předem stanoveného itineráře, kdy by ti strážci vůbec nevěděli, kam jedou. Ta klasická motorkářská svoboda ve stylu 'sednu a jedu, kam mě napadne' asi nepřipadá v úvahu," řekl dříve pro ČTK bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda

Jak informovala ČTK, před inaugurací ho vyšetřili lékaři Ústřední vojenské nemocnice. Ve zprávě lékaři uvedli, že je schopen bez výjimek vykonávat všechny prezidentské povinnosti.

Nynější český prezident je svou vášní pro motocykly známý, začínal na dýchavičném mopedu Stadion, později si pořídil Jawu 350. „Hodně jsem se vybláznil na Suzuki 650 Dakar. Pak jsem měl hondy, yamahu, ke svému velkému překvapení jsem nakonec skončil u BMW R1200 GS," řekl před několika lety serveru motodenik.cz bývalý předseda Vojenského výboru NATO, který měl už v Bruselu jako motocyklista ochranku složenou ze stejných nadšenců a společně jezdili na vyjížďky.

Vyjížděk na motocyklu se nevdal ani poté, co loni v březnu složil prezidentský slib. Například v květnu dorazil na svém motocyklu na zahájení Bavorsko-českých týdnů přátelství do bavorského Selbu. Doprovázeli ho dva členové ochranky, také na motorkách. „Jeli jsme kousek i přes Sasko. V Kraslicích jsme se stavili na pumpě a každý se s námi fotil," popsal cestu Pavel. Do německého Selbu přijel ze svého domova v obci Černouček na Litoměřicku.

Loni v listopadu během návštěvy Itálie byla součástí Pavlova itineráře také prohlídka motocyklové továrny Moto Guzzi v Lombardii. „Z malé rodinné firmy na výrobu motocyklů se v průběhu 100 let stala motocyklová ikona s celosvětovou působností. To je inspirující příběh. Jednu z jejich motorek jsem si v městečku Varenna v podhůří italských Alp vyzkoušel. Byla to radost," napsal prezident na sociálních sítích po italském pobytu, během něhož navštívil i montovnu stíhaček F-35.

Prezidentova obliba motocyklů vzbudila pozornost také loni v létě, kdy jej kdosi natočil, jak jede bez helmy nedaleko své chalupy. Záznam zveřejnila televize CNN Prima News. Prezident se následně za přestupek omluvil. Uvedl, že jel pouze dohustit pneumatiky k nedaleké čerpací stanici. „Vůbec jsem si neuvědomil že bych si měl vzít přilbu i na ten kousek, že už nejsem v dětských letech," uvedl později Pavel, který na akci na podporu zraněných motorkářů v Kladrubech na Benešovsku vyzval motocyklisty, aby používali přilby i při krátkých jízdách.

Od svého zvolení se Petr Pavel objevil i na několika motocyklových výstavách, účastní se také hromadných projížděk. Naposledy se v neděli 19. května zapojil do pražské části celosvětové Distinguished Gentleman’s Ride. V Praze se jí zúčastnilo přes 250 jezdců, kteří vybrali na boj s rakovinou prostaty a s mentálními problémy mužů 8000 dolarů.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Petra Pavla

Štítky prezident, nehoda, motorka, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Pavel se zranil při jízdě na motorce, byl v nemocnici. Projížděl se po sportovním okruhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.