Počasí dnes32 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Plastika Moskva - Praha z metra jen tak nezmizí. Nejdřív ji doplní tabulka, pak budou její úpravu řešit umělci

, aktualizováno 13. května 2024, 18:52

Bronzovou plastiku ve vestibulu metra Anděl připomínající tehdejší přátelství mezi Moskvou a Prahou do dvou týdnů doplní vysvětlující tabulka. Na případnou úpravu nebo aktualizaci celého díla pak hlavní město vypíše uměleckou soutěž.

Pražští radní dnes schválili návrh náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) a náměstka pro kulturu Jiřího Pospíšila (TOP 09) o umístění vysvětlujícího textu i přípravu výtvarné soutěže, kterou připraví Galerie hlavního města Prahy. Text tabulky podle Hřiba doplní kontext díla a bude reagovat na pamětní desku, která zmiňuje česko-sovětské přátelství.

Na tabulce bude stát:
„Stanice metra Anděl byla otevřena v roce 1985 pod názvem Moskevská a její součástí byla od počátku plastika Moskva-Praha, která měla navozovat dojem existujícího přátelství mezi Československem a Sovětským svazem. Československo však bylo v té době okupováno Sovětským svazem a tím připraveno o svou suverenitu. Legenda o československo-sovětském přátelství byla proto vnuceným narativem sovětské okupační moci. I přes rozpad Sovětského svazu dnes pokračuje Rusko ve stejných kolejích. Jednoznačně proto odsuzujeme válečné zločiny, která dnes páchá Rusko na okupovaných územích Ukrajiny, a proto nastal čas i k proměně tohoto výtvarného díla. Hlavní město Praha společně s Dopravním podnikem hl. m. Prahy a Galerií hlavního města Prahy nyní připravuje výtvarnou soutěž, která ploše s reliéfem určí novou podobu."

Plastika se nachází u eskalátorů při výstupu Na Knížecí a byla se umístěna po zprovoznění v roce 1985. Tehdy se stanice jmenovala Moskevská, jméno Anděl dostala po revoluci v roce 1990.

„Myslím, že i dnes v kontextu toho, co se děje na Ukrajině, je zcela zjevné, že okupant není přítel. V roce, kdyse to stavělo, což bylo 1985, jsme byli okupováni Sovětským svazem. A ta legenda o československo-sovětském přátelství byla nuceným narativem sovětské okupační moci,“ řekl Hřib na tiskové konferenci. 

Na radě podle Pospíšila proběhla debata, ze které vyplynulo, že většina členů je pro zachování plastiky, chtějí ale nechat umělce, aby na ni reagovali a aktualizovali ji. 

„Uvidíme, zda někteří navrhou její odstranění, částečné odstranění, zapojení nějakého jiného uměleckého konceptu,“ uvedl Pospíšil. Umožňuje to i fakt, že plastika nemá konkrétního autora, je to kolektivní dílo anonymních autorů.

Galerie hlavního města Prahy tedy vypíše soutěž, jejíž pravida budou podle Pospíšila co nejširší. „Aby opravdu záleželo na umělcích, ne na politicích, jak si s tímto propagandistickým uměleckým dílem poradí,“ zmínil Pospíšil.

Za odstranění výzdoby vznikla už v březnu online petice. „Podle nás tím může být, například pro turisty či uprchlíky z Ukrajiny, ohrožena jasně vymezená zahraniční politika České republiky, a to do té míry, že například cizinci si nemusí být jistí, zda jsou v prozápadní zemi, či ruské enklávě,“ napsal autor petice Jan Boháč. Podepsalo ji už 2548 lidí. 

ANKETA: Měla by být odstraněna plastika ze stanice metra Anděl, která připomíná přátelství mezi Prahou a Moskvou?

Celkem hlasovalo2359 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Rada hlavního města, plastika, Sovětský svaz, Galerie hlavního města, Anděl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

To je fakt už trapné! Co takhle přepsat mapu Ruska a vygumovat jména jejich měst? Vždyť sovětští inženýři to metro stavěli, to se toho tolik bojíme? Kdy se začnou pálit knihy ruských a sovětských autorů? Ta doba se také vrátí? Myslím si, že tato nenávist, vyvolávaná malou hrstkou lidí, asi zaplacených a zaprodaných, není dobrá a měli bychom tomu čelit. Nebo se ta nenávist přelije i do jiných sfér......

Středa, 15. května 2024, 10:04Odpovědět

Plastika Moskva - Praha z metra jen tak nezmizí. Nejdřív ji doplní tabulka, pak budou její úpravu řešit umělci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.