Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Bubenči vyroste nový pomník Pražského povstání, společně s ním proběhne také revitalizace přilehlého parku

Pomník uctívající odvahu a sílu bojujících na konci 2. světové války vyroste na bubenečském náměstí Interbrigády. Jeho podoba pracuje s nadčasovou symbolikou svobody a využívá návštěvnické interakce. Kromě výstavby samotného pomníku proběhne také revitalizace přilehlého parku, který bude součástí díla a zároveň funkčním veřejným prostorem. Vítězný návrh byl vybrán v rámci výtvarně-architektonické soutěže Czechdesign. Realizace má začít v roce 2026.

Vítězný návrh podle týmu autorů z ateliéru RSAA vrací koncept symbolicky do prvních chvil významné historické události a připomíná ji přístupným způsobem. Pomník totiž bude skrze různé prvky součástí přilehlého parku. Náměstí tak nepřijde o svou zeleň a lidé o veřejný prostor k setkávání.  

Podle architekta vítězného návrhu Bronislava Stratila ze studia RSAA bylo klíčovým záměrem sejmout pomník z piedestalu a přenést ho do veřejného prostoru. „Naším záměrem bylo vytvořit vizi pro památník 21. století, který je sejmutý z vertikály nedostupného piedestalu na horizontálu nás občanů využívajících veřejný prostor. Do tvaru památníku promítáme hrot temné hmoty válečných hrůz a rozdělené společnosti, který je poražen společnou lidskou silou. Vzniklý průraz i průhled je analogií k otisku tlakové vlny, kterou vyvolala síla činů všech zúčastněných. Pomník je pietou významné dějinné události, stejně jako je součástí každodenního života. Je aktuálním poselstvím pro současné i budoucí generace“.

Součástí pomníku bude mluvítko a plastika Hradčan

Porota složená z odborníků organizace Czechdesign a zástupců Prahy 6 na návrhu ocenila právě především netradiční uchopení pomníkové monumentality, spojení interaktivity a využití prvků krajiny. Idea vítězného návrhu také mimo jiné předpokládá kromě minimálních zásahů do stávajících stromů navíc s výsadbou nové zeleně. Podle porotců soutěže se autorům povedlo skvěle propojit úpravu prostoru s interaktivními uměleckými prvky, které jsou vhodnou připomínkou Pražského povstání. 

„Vítězný návrh nejlépe propojil výtvarný návrh s krajinným a architektonickým řešením celého parku s nezbytnou mírou monumentality, avšak ve zcela soudobém pojetí,“ komentoval výsledek Ondřej Tuček, architekt a nezávislý porotce soutěže. 

Do prvního kola soutěže se přihlásilo 34 návrhů, porota pak vybrala 5 postupujících. Předpokládaný začátek výstavby pomníku a revitalizace parku připadá na rok 2026. Od 18. dubna do 31. května mají lidé možnost prohlédnout si všechny soutěžní návrhy v prostorech Úřadu městské části Praha 6. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Czechdesign

Štítky pomník, Czechdesign, Pražského povstání, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bubenči vyroste nový pomník Pražského povstání, společně s ním proběhne také revitalizace přilehlého parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.