Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Při půlmaratonu mělo zdravotní obtíže mnoho běžců, aktivován byl traumaplán

, aktualizováno 6. dubna 2024, 23:09

Při dnešním pražském půlmaratonu mělo kvůli náročnosti závodu zdravotní obtíže včetně kolapsů větší množství běžců, záchranná služba aktivovala na asi dvě hodiny traumatologický plán. Záchranáři ošetřili vyšší desítky lidí, některé museli převézt do nemocnic. Novinářům to řekl mluvčí záchranné služby Karel Kirs. V Česku dnes panuje na duben nezvykle teplé počasí, běžci si na vedro stěžovali.

V souvislosti s konáním půlmaratonu došlo během akce k mimořádné události, při níž má zdravotní obtíže větší množství osob, přičemž obtíže jsou spojeny s mírou fyzické náročnosti závodu. Z tohoto důvodu byl vyhlášen traumaplán," uvedli záchranáři na síti X ve 13:20. O dvě hodiny později pak informovali o jeho ukončení.

Celkem bylo v péči záchranářů 102 běžců, 36 z nich odvezli do nemocnice.

Traumaplán se podle Kirse aktivuje ve chvíli, kdy je postiženo větší množství lidí, někdy i preventivně, kdy počty ještě nejsou známy a není zřejmé, jak se situace vyvine. Aktivace traumaplánu umožňuje záchranářům zrychlit a zefektivnit péči o pacienty, mluvčí zmínil zejména snížení administrativní zátěže při vyplňování zdravotnické dokumentace. 

V Praze dnes teploty přesahují 20 stupňů Celsia, běžci si na neobvyklé vedro stěžovali. „Extrémní vedro, asi od devátého kilometru bych to nejradši vzdal," uvedl jeden z běžců na sociální síti. Dodal, že v cíli neměl daleko k omdlení. „Letos všechny překvapilo počasí po tom, co bylo chladno. Pro hodně lidí to byl první závod po zimě. V poslední části závodu bylo znát, že je to nad síly řady lidí. Okolo trati bylo vidět hodně lidí se zdravotními problémy, kteří odstupovali,“ řekla jedna ze závodnic.

V letošním půlmaratonu startoval rekordní počet 15 500 běžců ze 115 zemí. Start byl v 10:00, vyhrál suverénně úřadující mistr světa na této trati Keňan Sabastian Sawe v traťovém a osobním rekordu 58:24 minuty. Limit pro doběhnutí byly tři hodiny od startu.

Teploty se v příštích dnech mají podle meteorologů pohybovat nejčastěji mezi 24 až 28 stupni Celsia. Není vyloučeno ani překonání prvního tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo rovných 30 stupňů, uvedli meteorologové.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS HMP

Štítky ČR, zdraví, atletika, půlmaraton, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při půlmaratonu mělo zdravotní obtíže mnoho běžců, aktivován byl traumaplán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.