Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Sloní bratři opustí pražskou zoo. Max se stěhuje do Belgie, Rudi do Itálie

Pražská zoo se v sobotu oficiálně rozloučí se slony indickými Maxem a Rudim, kteří se v ní před osmi lety narodili. Jsou skoro dospělí a museli jim proto najít nové domovy v jiných evropských zahradách. Max pomůže s chovem v Belgii, Rudi zase v Itálii.

Samci nejsou pokrevní bratři, narodili se ale jen půl roku po sobě a vyrůstali spolu. „Narození prvního a druhého stoprocentně pražského slůněte, Maxe a Rudiho, pro nás znamenalo ohromné zadostiučinění a o to těžší pro nás je nadcházející loučení,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Jejich příchod na svět byl nejen výsledkem chovatelského úsilí, ale i dlouholeté práce spojené se získáním jejich matek, Janity a Tamary ze Srí Lanky,“ dodal Bobek.

Maxmilián přišel na svět 5. dubna 2016, rodiči se stali Janita a Mekong. Podle chovatelů je hravý a sebevědomý. Pojmenovali ho po císaři Maxmiliánovi II. Habsburském, který měl na svém dvoře zřejmě prvního slona na českém území.

Rudolf se narodil 7. října 2016 Tamaře a samci Ankhorimu. Popisují ho jako konzervativnějšího a klidnějšího Jeho jméno připomíná Rudolfa II. Habsburského, který měl v Praze zvěřince.

Věkem už se ale blíží dospělosti, bylo tedy na koordinátorovi Evropského chovného programu, aby jim vybral nové domovy. Max v červnu odjede do Antverp, Rudi už teď v dubnu do Pombia Safari Parku v severní Itálii.

„Pro mne je odchov jakéhokoli zvířete skutečně završen až ve chvíli, kdy se u nás zapojí do chovu, nebo odejde do nového domova právě v rámci chovného programu,“ sdělil kurátor savců Pavel Brandl. „Nutno dodat, že Max a Rudi u nás zůstali výjimečně dlouho, a to zejména díky skvělému soužití s dospělým samcem Ankhorem. Mezi sloními adolescenty fungoval bezvadně jako zklidňující element.“

Lidé se s nimi mohou rozloučit zítra v jejich výběhu v Údolí slonů v horní části zoo. V 11, 12 a 13 hodin proběhnou komentovaná krmení, ve dvě odpoledne jim pak chovatelé předají dárek.

„Pro malé i velké návštěvníky bude navíc na místě připraveno tematické herní a informační stanoviště od 10 do 16 hodin,“ informoval mluvčí zoo Filip Mašek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha, Petr Hamerník

Štítky Zoo Praha, slon indický, odchod, chov, rozloučení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sloní bratři opustí pražskou zoo. Max se stěhuje do Belgie, Rudi do Itálie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.