Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Do sídla ČEZu vnikli aktivisté, pomalovali okna a v zákaznickém centru rozházeli uhlí

Pět členů a členek aktivistického hnutí Extinction Rebellion Česká republika bylo dnes odpoledne zadrženo policií v sídle energetické skupiny ČEZ. Aktivisté v zákaznickém centru rozsypali uhlí a křídovým sprejem pomalovali okna sídla.

Aktivisté vnikli do zákaznického centra

Hnutí Extinction Rebellion označuje ČEZ za největšího znečišťovatele v České republice. „Protest byl klidný, až do doby, než aktivisté vnikli do zákaznického centra, posprejovali jeho okna, poškodili dveře a rozházeli uvnitř uhlí. Oceňujeme profesionalitu našich pracovníků, kteří se i během této akce nadále věnovali našim zákazníkům a řešili jejich požadavky,“ uvedl mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

„Abychom zabránili klimatickému kolapsu...“

„Zanechali jsme zde několik zpráv, protože nám záleží na budoucnosti našich dětí. Abychom zabránili klimatickému kolapsu, který nevyhnutelně vede ke zhroucení demokracie a sociálnímu kolapsu, potřebujeme neprodleně začít snižovat emise a dosáhnout uhlíkové neutrality,“ popisují organizátoři protestu na svém facebooku. K vytvoření nápisu na skle aktivisté použili křídový sprej, který po ukončení happeningu umyli. Uhlí, které rozsypali na recepci, uklidili.

ČEZ počítá s přechodem na bezemisní zdroje

ČEZ přitom podle mluvčího Romana Gazdíka počítá s postupným utlumováním výroby elektřiny z uhlí přechodem na bezemisní zdroje. „ČEZ už uzavřel uhelné elektrárny o výkonu 2000  MW, což je pro srovnání zhruba výkon celé elektrárny Temelín. Letos dále například uzavřeme celou naši velkou uhelnou elektrárnu Prunéřov 1 a další budou následovat v budoucnu,“ popsal.

Zároveň probíhá třetí vlna ekologizace elektráren, do které nyní ČEZ investuje asi 10 miliard korun. Dosavadní ekologizace a modernizace vyšly na zhruba 200 miliard korun. Naše elektrárny plní veškeré, a to velice přísné, zákonné limity,“ uvedl mluvčí.

Emise oxidu siřičitého díky dosavadním investicím ČEZu dosud klesly o 98 %, popílku o 99 % a emise oxidu dusíku o 86 %. „Tyto investice měly přímý a pozitivní dopad na životní prostředí, což je vidět na první pohled, pokud srovnáme například současný stav Krušných hor z imisními kalamitami v osmdesátých letech,“ uzavřel mluvčí ČEZu pohledem do historie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky ČEZ, protest, aktivisté, Praha, uhlí, okno, Česko, elektrárna, Extinction Rebelion, Jaderná elektrárna Temelín, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Do sídla ČEZu vnikli aktivisté, pomalovali okna a v zákaznickém centru rozházeli uhlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.