Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraków + Moscow = Prague. Karlův most znovu posprejoval neznámý vandal

Karlův most opět posprejoval neznámý vandal. Na graffiti upozornil na sociálních sítích Rudolf Skřivan. Případem se už zabývají pražští policisté, kteří neznámého autora podezřívají z poškození cizí věci. Podle mluvčí Technické správy komunikací bude nevzhledná malůvka odstraněna co nejdříve.

„Turisté bojují proti šedi. Ano je to Karlův most. Podloubí domečku u Čertovky Saská 1. Pokud pan Richard Bureš pošle svůj tým budeme rádi. Neradi bychom tady zase viděli, dva měsíce postávající bezradnou partu odborníků, co se bojí vzít vodu na kámen a účtující nesmyslnou částku,“ vyzval na facebooku autor fotografie zachycující graffiti Rudolf Skřivan.

Podle Barbory Liškové z Technické správy komunikací zmizí malůvka z mostu během nejbližších dní či hodin. „Věc řešíme od rána, a to s odborem památkové péče pražského magistrátu a také s pražskou národní galerií, která nám zřejmě poskytne restaurátora. Graffiti bude odstraněno co nejdříve, může to být i v řádu hodin," dodala.

Neznámý sprejer na historickou památku vytvořil nápis: „Kraków + Moscow = Prague 8. 3. 2020.“ Není to první takový případ, který policie řeší. Další nápis se na pilíři mostu objevil v polovině července loňského roku. Restaurátoři ho začali odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40 tisíc korun. V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. K odstranění se následně přihlásil Miroslav Černý. Uvedl, že nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno.

Tím tehdy kauza posprejovaného Karlova mostu neskončila. Jeden z německých turistů, který tehdy most posprejoval, nesouhlasil s roční podmínkou a stotisícovou pokutou a proto se odvolal. Třicetiletý Benjamin Wittig tak stane opět před soudem, tentokrát před městským odvolacím.

Už v listopadu Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že graffiti na historické památce nastříkala dvojice bratrů z Německa. Benjaminův mladší bratr Niclas Steiger vinu přijal a proti rozsudku se neodvolal.

Foto facebook.com

Štítky ČR, kriminalita, památky, Praha, Karlův most, Krakov, graffiti, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, nápis, Pražský magistrát, Facebook, Čertovka, Niclas Steiger, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraków + Moscow = Prague. Karlův most znovu posprejoval neznámý vandal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.