Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pražská záchranná stanice už letos ošetřila třináct labutí. Nejčastěji naráží do trolejí, jedné svázal zobák vlasec

V péči Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy bylo od začátku roku už třináct labutí. Nejčastěji se zraní při nárazu do trolejí nebo do mostů, další měla zobák omotaný vlascem. Některé jsou ale jen vyčerpané nebo nemocné.

V zimě stanice ošetří labutí nejvíc, v Praze jich je totiž víc než obvykle a na Vltavě zimují dokonce i některé ze zahraničí. Pobyt na vodě je pro ně ale nebezpečný, často se zraní při nárazu do tramvajového vedení nebo přímo do mostů. 

Do trolejí letos narazily čtyř, do kontrukce železničního mostu tři. „Mlha, sníh či déšť zhoršují viditelnost, a přidává se i brzká tma. Spíš tak hrozí, že labuť si některé z neviditelných překážek kolem vody všimne třeba až na poslední chvíli a nedokáže se jí už vyhnout. Pokud ji navíc například ohňostroj nebo jiný výrazný hluk vyruší za tmy, je riziko kolize ještě daleko vyšší,“ uvedli pracovníci záchranné stanice na svém webu.

Jednu našli se zlomeným křídlem a další s rybářským háčkem zapíchnutým do zobáku a omotaným vlascem. K tomu tři přijali vyčerpané a jednu nemocnou. 

Labuť s háčkem v zobáku ho měla svázaný rybářským vlascem tak, že ho ani nemohla otevřít. Na Smíchovské náplavce ji koncem ledna nalákali na potravu a s pomocí hasičů a městské policie odchytili.

„Vlasec, který svíral labutí zobák, jsme přestřihli hned na místě, háček pacientce vyndala naše veterinární lékařka v ordinaci. Tento případ tak skončil dobře, po krátké léčbě antibiotiky se labuť mohla vrátit zpátky na řeku,“ popsali ošetřovatelé. 

Podle nich počet ošetřených labutí každým rokem klesá, loni přijali 44 labutí, v roce 2022 81 a rok předtím 115. Může za to podle nich ptačí chřipka, která se na labutí populaci v Praze podepsala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Záchranná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy

Štítky Záchranná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící zvířata, labutě, ošetření, zranění, Vltava, vlasec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská záchranná stanice už letos ošetřila třináct labutí. Nejčastěji naráží do trolejí, jedné svázal zobák vlasec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.