Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ministerstvo vnitra rozhodlo v neprospěch Prahy ohledně hazardní vyhlášky

Ministerstvo vnitra rozhodlo při prověřování pražské hazardní vyhlášky v neprospěch magistrátu a uznalo námitky, podle kterých má být regulace takzvané živé hry v celé metropoli stejná. Řekl to dnes radní hlavního města Adam Zábranský (Piráti). Úřad vyzval Prahu, aby se vyjádřila, zda vyhlášku upraví. Pokud ne, může její problematickou část pozastavit. Zábranský chce prosadit, aby město nechalo věc dojít prostřednictvím ministerstva až k Ústavnímu soudu.

Nynější vyhláška platí v metropoli od roku 2021. Zavedla v celém městě plošný zákaz herních automatů a v případě živých her, tedy her obsluhovaných lidským personálem, umožnila městským částem si vybrat, zda je na svém území povolí, či ne. Z 57 městských částí jich 41 zvolilo úplný zákaz hazardu.

Právě to se ukázalo jako problém, protože podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže má být regulace na celém území metropole stejná. Úřad město kvůli aktuální i předchozí vyhlášce opakovaně pokutoval, čemuž se magistrát brání soudně. Na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a podnětů individuálních stěžovatelů pak začalo úpravu prověřovat i ministerstvo.

Zábranský řekl, že město dostalo od resortu lhůtu 60 dní na to, aby zastupitelstvo rozhodlo o dalším postupu. Radní se však chce projednání v zastupitelstvu spíše vyhnout, protože podle Zábranského s ohledem na emoce panující kolem tématu není debata produktivní. Namísto toho chce na úrovni rady města navrhnout, aby město ponechalo stávající vyhlášku.

Praze se nelíbí dvoumilionová pokuta od ÚOHS za protihazardní vyhlášku, podá správní žalobu

Hlavní město se bude soudně bránit proti pokutě, kterou mu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Týká se protihazardní vyhlášky, která platila šest let do roku 2018, a hazardní hry zakazovala na konkrétních adresách. Úřad dal městu pokutu...

To by zřejmě znamenalo, že po skončení lhůty ministerstvo pozastaví část vyhlášky týkající se živé hry, která stanovuje nulovou toleranci v daných městských částech. Celoplošný zákaz automatů a dalších technických her by měl zůstat v platnosti.

Zábranský se rozchází s názorem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i ministerstva vnitra v tom, že podle něj mají městské části jako volené samosprávy nárok na to si stanovovat vlastní způsob regulace. Finálně pak podle něj může rozhodnout jen ÚS, k němuž město plánovalo v případě nutnosti dospět i u žalob proti pokutám od antimonopolního úřadu. Pokud město nevyhoví žádosti ministerstva, to následně vyhlášku ÚS předloží automaticky . „Cesta přes ministerstvo by tak byla nejrychlejší," doplnil Zábranský.

Magistrát zároveň na úrovni zastupitelských výborů v posledních měsících řešil, jakým způsobem vyhlášku upravit tak, aby byla v souladu s připomínkami Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Zastupitelka Hana Kordová Marvanová (nez. za Spolu), která měla v minulém volebním období na starosti přípravu nynější vyhlášky, například navrhla zavedení úplného zákazu veškerého hazardu v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Ministerstvo vnitra, vyhláška, hazard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo vnitra rozhodlo v neprospěch Prahy ohledně hazardní vyhlášky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.