Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nad Prahou v úterý proletí stíhačky. Karlův most minou o půl jedenácté

U příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do NATO proletí nad hlavním městěm šest letadel. V úterý o půl jedenácté se na nebi v centru Prahy objeví šest stíhaček a jeden dopravní letoun, ve dvou formacích a těsně za sebou. Vyrazí z různých základen, potkají se u Zvíkova a pak budou pokračovat společně podél Vltavy.

Průlet šesti strojů má kromě výročí vstupu do Severoatlantické aliance připomenout i spolupráci mezi českým s německým letectvem. Tři stíhací letouny JAS-39 Gripen vyrazí z 21. základny taktického letectva Čáslav, dva Eurofightery Typhoon a dopravní letoun Airbus A-400MS Atlas pak z Německa. 

Potkají se v jižních Čechách nedaleko Zvíkova a v 10:20 vyrazí na sever. Lidé je budou moci vidět nad Orlíkem o minutu později, ve Slapech-Měříně v 10:26 a nad jižní kraj Prahy dorazí okolo 10:28. První formace pak proletí nad Karlovým mostem v 10:30, druhá do minuty po ní. Pohybovat se budou ve výšce okolo 200 metrů nad terénem. Podmínkou průletu je ale dobré počasí.

„Pro stanovení výšky pro průlet nad Prahou jsme museli vzít v potaz terénní členitost Prahy a rovněž hlukovou zátěž. Proto nevyužíváme minimální povolenou výšku, ale volíme takovou, aby byl průlet bezpečný, ale zároveň atraktivní,“ vysvětlil v na webu armády Michal Daněk z velitelství vzdušných sil, který měl na starosti navigační přípravu průletu a koordinaci s německými piloty.

Po průletu všechny stroje zatočí na východ a vydají se na domovské základny. Airbus ale přistane na letišti Václava Havla.

Při přípravě průletu museli řešit trasu, hlukovou zátěž a koordinaci s řídícími letového provozu na letišti Praha-Ruzyně. Důležité bylo také získat letové povolení do zakázaného prostoru kolem Pražského hradu.

 „V současnosti je velmi obtížné domluvit se spojenci průlety větších formací, protože jsou státy intenzivně zapojeny do plnění operačních úkolů na východním křídle. Proto je nutné zde vyzdvihnout přístup německých kolegů, kteří, tak jak je jejich zvykem, naši akci opět v maximální míře podpořili,“ uvedl Michal Kudyn z odboru bojové přípravy velitelství vzdušných sil.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda ČR

Štítky průlet, stíhačky, airbus, armáda, Karlův most, Praha, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Prahou v úterý proletí stíhačky. Karlův most minou o půl jedenácté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.