Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policie v pozoru, antikonfliktní tým na místě. Na náměstí Míru začal pochod solidarity s Palestinou

Na pražském náměstí Míru dnes krátce po jedné hodině začalo shromáždění solidarity s Palestinou. Organizátoři se chtějí touto akcí postavit za Palestince a Gazany, kteří jsou součástí ozbrojeného konfliktu s Izraelem. Organizátoři ze Sdružení Přátel Palestiny na shromáždění požadují ukončení agrese v Gaze. Podporu Palestině přišlo vyjádřit přibližně tisíc lidí.

Zhruba tisícovka lidí se dnes kolem jedné hodiny odpolední sešla na náměstí Míru, aby vyjádřila svou solidaritu s Palestinou. Za organizací akce stojí Spolek Přátel Palestiny, který v Praze dlouhodobě pořádá setkání na podporu Palestiny a vyjádření kritiky k českému postoji v tomto ozbrojeném konfliktu. Pořadatelům a účastníkům akce vadí postavení české vlády, která podle jejich vyjádření na sociální síti Facebook „staví Česko do role spoluvinníka na probíhající genocidě svou bezvýhradnou podporou apartheidního státu Izrael." Přímo na shromáždění řečníci obviňovali vládu „ze zapojování českých občanů do konflitku a do humanitární katastrofy v Gaze". 

Na shromáždění zaznívají hesla pro osvobození Palestiny a pásma Gazy, „Free free palestine, free free palestine"

Kritice se v projevech nevyhla ani česká média. Řečníci vyzvali novináře, aby začali dělat svou práci. Na Facebookové stránce události pak pořadatelé píšou, že česká média „neúnavně pokračují v dehumanizaci Palestinců, umlčují jejich hlasy a prezentují zkreslenou verzi reality zakořeněnou v islamofobii, xenofobii a orientalistických narativech.“ Kromě kritiky českých médií a postavení české vlády, požadují pořadatelé akce, aby česká vláda finančně podpořila Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Díky finančním prostředkům by se tak Gazanům dostalo humanitární pomoci, kterou momentálně postrádají. 

Účastníci shromáždění, kteří přišli bez vlajky či banneru dostali předměty na místě

Na celou akci dohlíželo několik desítek policistů a členů antikonfliktního týmu. Jeden z členů policejního sboru redakci Pražské Drbny na místě vysvětlil, že počet dohlížejících policistů se zvýšil na základě událostí minulé akce, která vyeskalovala před Izraelskou ambasádou. Tam se jeden z účastníků protestu pokusil zapálit. Nepovedlo se mu to také díky rychlému zásahu policie, která na akci dohlížela.

Během dosavadního průběhu shromáždění došlo k potyčce mezi policisty a neznámou ženou. Ta začala do projevu jednoho z řečníků hlasitě vykřikovat a říkat, že nikam neodejde. Policisté ji však velmi rychle odvedli na stranu náměstí, kde se snažili ji uklidnit. 

Po posledním řečnickém projevu se průvod začal přesouvat směrem k soše svatého Václava na Václavském náměstí. Avizovaný konec pochodu je na náměstí Republiky. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Palestina, pochod, náměstí Míru, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v pozoru, antikonfliktní tým na místě. Na náměstí Míru začal pochod solidarity s Palestinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.