Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Skauti v Praze vyrábí svíčky pro Ukrajinu, vyzývají veřejnost ke spolupráci

Skauti v Praze 7 opět vyrábí svíčky pro Ukrajinu, která zažívá třetí válečnou zimu. Svíčky z rozpuštěného vosku, kartonu a plechovek pomohou v místech s přerušenými dodávkami elektřiny či nedostatkem topiva. Do celostátní akce s názvem Světlo pro Ukrajinu se může zapojit široká veřejnost. Lidé mohou vyrobit svíčku nebo poslat materiál.

Mnoho lidí na Ukrajině, především podél frontové linie, musí zvládnout zimu bez elektřiny a topení. Infrastruktura je zničená ruskými útoky a místa, kam běžně chodili pro dřevo, jsou často zaminovaná. „Svíčka v plechovce je malý, ale užitečný pomocník. Hoří dlouhé hodiny a dovede zahřát celou místnost. Dá se nad ní ohřát jídlo nebo zmrzlé ruce či nohy, poslouží ke svícení," uvedla skautská mluvčí Barbora Trojak. Vloni skauti vyrobili a doručili přes 15 tisíc svíček.

„Svíčky zvládne vyrobit každý a navíc se na výrobu dá využít odpad - plechovky z tvrdého kovu a karton s vlnkou," řekla Trojak. „K výrobě zveme i ukrajinské rodiny, které v Česku našly bezpečí. Jejich finanční možnosti jsou často velmi omezené, a tak vítají aktivitu, do které stačí investovat jen vlastní práci," dodala.

Dílna na výrobu svíček a zároveň centrální sklad pro celou letošní sbírku je otevřena od 1. února v hale na křižovatce ulic Jankovcova a Přívozní. Lidé tam mohou přijít pomáhat v úterý a čtvrtek od pěti do devíti večer a v sobotu od jedenácti do šesti. Jak na svém webu informovala Praha 7, konec bude nejdříve 16. března. 

Pražští skauti vyrábí zákopové svíčky pro Ukrajinu. Ty vydrží hřát i několik hodin

Skauti a skautky v těchto dnech v Pražské tržnici organizují sbírku a workshopy pro výrobu speciálních svíček, které pak posílají na Ukrajinu. Tyto zákopové svíčky vydrží až sedm hodin, zahřejí a ohřejí i jídlo. V první várce už Skauti z celé...

Lidé se mohou zapojit i dalšími způsoby. Výrobu zvládnou rodiny i doma podle návodu, který je dostupný na webu, každý může uspořádat veřejné dílny, sbírkové místo nebo může skautům poslat materiál.

K výrobě stačí plechovka z tvrdého kovu, karton a vosk nebo parafín. Při výrobě se dají navíc využít i již použité věci a materiály, které by se jinak vyhodily, třeba zbytky svíček či kartonové krabice.

Při výrobě je do plechovek třeba smotat do spirály kus kartonu, vložit knot vyrobený z kartonu a pak to zalít voskem roztaveným ve vodní lázni. Skauti zveřejnili kde sehnat potřebný materiál, kde jsou sběrná místa, jak se do sbírky přidat s oddílem či jak do akce zapojit místní školy, spolky, fary či ukrajinské komunity.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Junák - český skaut, Lucie Horáková

Štítky Ukrajina, svíčky, výroba, skaut, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtěch Vened

Víte, čemu se musím smát ? V Praze v metru, a nejenom tam, těm komickým a naprosto nezaměnitelným ukrajinským figurkám. Často vožralým a zavánějícím. Kvůli těmto legračním Vasilům se zde u nás snižuje úroveň a kvalita života, kvůli těmto uzeným strašákům do zelí snad dokonce hrozí světová válka ?

Pátek, 9. února 2024, 10:52Odpovědět

Skauti v Praze vyrábí svíčky pro Ukrajinu, vyzývají veřejnost ke spolupráci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.