Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pražská zoo chystá změny u ledních medvědů. Medvěd Tom se přestěhuje do Kazachstánu

Pražskou zoo čekají změny u ledních medvědů. Výstavba nového funkčního pavilonu, který bude vhodnější pro jejich chov, je už nyní v dohlednu, změny ale čekají samotného medvědího samce Toma, který nyní žije v pavilonu sám. Naopak nově přicestují do zoo dva medvědí bratři z Polska.

Poté, co loni v září byla utracena samice Berta, zůstal v pražské zoo už pouze samec Tom. Ten se narodil v roce 2007 v Zoo Brno a do pražské zoo přišel v únoru 2009. Žil se zmíněnou Bertou a také Borou, přičemž Bertu pravidelně pářil. Bohužel žádné z mláďat se v zoo nepodařilo odchovat, což podle chovatelů souvisí i s nevhodností současného prostoru pro lední medvědy. V plánu je, podle informací zoo, postavení nového pavilonu za 1,2 miliardy korun.

Lední medvědi potřebují nový pavilon. Ten bude stát přes miliardu korun

Nový pavilon pro lední medvědy v pražské zoo vyjde na 1,2 miliardy korun oproti původně předpokládané ceně 870 milionů korun. Zvýšení nákladů o 330 milionů korun tento týden schválili pražští radní. Důvodem je zvyšování cen stavebních prací,...

Tom se tedy na doporučení koordinátora evropského chovného programu přestěhuje letos na jaře do zoo v Almaty v Kazachstánu. „To není vůbec špatná destinace. Almaty má díky své poloze poměrně příznivé klima a v zoologické zahradě mají pro lední medvědy tři výběhy a klimatizovaný vnitřní prostor. Tom by tam měl dostat šanci zanechat po sobě potomka či raději potomky. A mimochodem, jeho otec Umca se narodil právě v Almaty, takže pro tamní zoo bude Tomův příchod podobně významný, jako byl pro nás příchod Mojiny dcery Duni," míní v tiskové zprávě Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo.

Dva medvědí bratři

Podle Bobka ale zoo nezůstane bez ledních medvědů, a to i přesto, že ještě není postavený nový vylepšený pavilon. „I když náš starý medvědinec nevyhovuje, díky připravované výstavbě Arktidy bez ledních medvědů ani v mezidobí nezůstaneme. Na doporučení koordinátora by k nám po Tomově odchodu měli přijít dva samci, dvojčata Gregor a Aleut, kteří se narodiliv v prosinci 2010 v Norimberku a nyní žijí ve Varšavě," dodává Bobek. Do pražské zoo by měli přicestovat na jaře, a to ještě před tím, než odjede Tom. Medvědí bratři se z Varšavy přestehují z důvodů výstavby nového pavilonu tamější zoo, který je zatím v nedohlednu.

Milovníci polské majonézy

Nedalo mi, abych se na medvědí bratry nezajel do Varšavy podívat. Musím podotknout, že ještě dřív, než jsem je uviděl, dozvěděl jsem se o nich dvě věci. Za prvé, že spolu dobře vycházejí a za druhé, že milují majonézu. Druhý bod náměstkyně varšavského ředitele rozšířila o informaci, že musí jít o polskou značku Roleski," líčí návštěvu polské zoo Bobek.

„Samotná návštěva u Aleuta a Gregora mi jejich zálibu v majonéze skutečně potvrdila. Chovatelka jim ji podávala lžičkou. Ovšem vzhledem k informaci, že prý si tento (zlo)zvyk přivezli už z Norimberka, bych si troufal tvrdit, že zmínka o majonéze Roleski byla pouhou snahou o propagaci polských potravin. Co je ale podstatnější: vyšší Aleut a mohutnější Gregor spolu fungují opravdu výborně a moc se těším, až k nám tihle krásní norimberští bratři koncem jara přijedou," uzavírá příběh ředitel pražské zoo.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Praha

Štítky medvědi, zvířata, zoo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo chystá změny u ledních medvědů. Medvěd Tom se přestěhuje do Kazachstánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.