Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vznikne studie stavby druhého vestibulu metra Staroměstská

Pražský magistrát si nechá vypracovat studii na dostavbu druhého vestibulu stanice metra A Staroměstská. Výstup má usnadnit cestu ze stanice na Staroměstské náměstí a jeho okolí. Studii vypracuje dopravní podnik (DPP). Rozhodli o tom dnes pražští radní. Stavebně je stanice na druhý výstup připravena a je zanesen i v platném územním plánu. Vestibulem metra Staroměstská denně projde přes 40 tisíc lidí.

V centru byly v minulosti rušeny některé tramvajové tratě. To podle dokumentu, který dnes schválili radní, způsobilo zhoršení cestování veřejnou dopravou, například právě v okolí Staroměstského náměstí. Problém neodstranila ani stavba metra A, neboť na Staroměstské nebyl postaven vestibul směrem na Staroměstské náměstí.

Studie DPP prověří technické možnosti stavby a její ekonomickou náročnost. Zároveň zhodnotí varianty podoby výstupu. Ve hře je klasický vestibul s eskalátory a výtahem, druhou variantou je výtahový vestibul a třetí možností je stavba pouze výtahu zajišťujícího bezbariérový přístup do stanice. "Tato varianta řeší pouze problém bezbariérové přístupnosti... Majorita cestujících stanice by musela i nadále využívat pouze západní vestibul," píše se v materiálu.

Stanice Staroměstská byla otevřena 12. srpna 1978. Z trojlodní ražené stanice v hloubce 28 metrů vede jeden výstup do Kaprovy ulice nedaleko jejího ústí na náměstí Jana Palacha.

V síti pražského metra jsou i další stanice pouze s jedním výstupem. Na trase A nebyl vybudován druhý výstup mimo jiné ve stanici Strašnická, kde z něj zbyly na nástupišti pouze zaslepené schody. Druhého výstupu se naopak před necelými devíti lety dočkala stanice metra B Národní třída, kde do ulice M. D. Rettigové vede výtah. Bez druhého výstupu jsou také na trase C například stanice Kačerov, Opatov či Chodov.

Metro provozuje pražský dopravní podnik, který je vlastněn Prahou. Tři linky metra mají celkovou délku 65,6 kilometru a 61 stanic. Nejstarší je úsek na lince C mezi stanicemi Florenc (tehdy Sokolovská) a Kačerov, který byl uveden do provozu 9. května 1974.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, Praha, vestibul, metro, Staroměstská, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Staroměstské náměstí, Pražský magistrát, výtah, Jan Palach, Magdalena Dobromila Rettigová, Kačerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznikne studie stavby druhého vestibulu metra Staroměstská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.