Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Česko čeká v pondělí stávka. Pořadatelé nahlásili pražskému magistrátu tisíce účastníků

Česko čeká v pondělí stávka, kterou vyhlásily odbory na protest proti krokům vlády. Podle odborových předáků se bude stávkovat ve všech krajích v řadě škol, firem či úřadů. Někde se práce zastaví na hodinu, někde na dvě hodiny či na celý den. Počet stávkujících odbory zatím nezveřejnily. Předseda nejpočetnějšího svazu KOVO Roman Ďurčo před pár dny řekl, že by to v průmyslových podnicích mohl být až milion zaměstnanců. Školské odbory odhadují, že se do stávky zapojí kolem 70 procent škol. Nespokojení odboráři a odborářky zamíří do Prahy také na protestní pochod a demonstraci. Pořadatelé nahlásili magistrátu několik tisíc účastníků.

Stávku vyhlásilo deset odborových svazů

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy i nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis. Premiér Petr Fiala (ODS) tento týden řekl, že stávku pokládá za neodůvodněnou. Poukázal na růst rozpočtu školství a zaručený plat učitelů ve výši 130 procent průměrné mzdy. Podle Fialy odbory pokračují v konfrontační politice a jednají nezodpovědně. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že kabinet je připraven s odbory jednat a nabídl jim, že by se na zvýšení výdělků a posílení rozpočtů ministerstev využily neutracené peníze z letoška. Putovat by měly hlavně do odměn. Odbory žádají zvýšení tarifů.

Stávku vyhlásilo deset odborových svazů. Vedle školských odborů a svazu KOVO jsou to odbory úřednické, dřevařské, zdravotnické, dopravní, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz. Další svazy je podporují. ČMKOS jako největší centrála s 31 svazy a asi 270 tisíc členů postupuje společně s Asociací samostatných odborů (ASO). Druhá centrála zastřešuje 12 organizací a zhruba 110 tisíc odborářů, mezi členy jsou vlivné železničářské či lékařské odbory.

Odboráři museli zaměstnavatelům tento týden nahlásit počty účastníků stávky. Šéf ČMKOS Josef Středula je nechtěl upřesnit. „V této chvíli nejsou podstatné ani důležité. Stále rostou. Hnutí je to obrovské. Překvapivé je, kolik zaměstnanců státu se chce zapojit," řekl Středula. Je přesvědčen o tom, že vláda nějaké ústupky udělá. Jurečka už ohlásil, že kvůli stávce nepoletí do Bruselu na jednání unijních ministrů práce a místo toho se chce sejít s odboráři a stávkujícími.

Zapojení do stávky zatím potvrdily desítky pražských škol, rozhodnutí upřesní

Zapojení do výstražné stávky, kterou na 27. listopadu vyhlásily školské odbory, zatím v Praze potvrdily desítky škol. Některé školy budou v pondělí uzavřené, jiné budou fungovat v omezeném režimu. V některých školách bude protest symbolický,...

Středula uvedl, že někde by nemusela jezdit i doprava

Podle šéfa nejpočetnějšího svazu KOVO Romana Ďurča by se mělo stávkovat ve stovkách průmyslových firem, mohl by to být až milion zaměstnanců. Podle dostupných údajů je v Česku kolem čtyř milionů zaměstnanců. Školské odbory odhadují, že se zapojí zhruba 70 procent škol. Podle předáka Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavla Bednáře do celodenní stávky vstoupí úředníci z některých úřadů a sociální správy, hodinu přes poledne pak budou stávkovat další pracovníci úřadů práce, sociální správy, katastrálních úřadů či finančních úřadů. Jinde zaměstnanci stávku podpoří. V automobilce Škoda Auto se výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny mezi 13:00 a 15:00.

Středula před pár dny uvedl, že by nemusela jezdit někde i doprava. Podle zjištění z regionů by se ale řidiči autobusů měli zapojit spíš symbolicky, řídit budou v reflexních vestách.

Vedle stávky odbory chystají protestní pochod a shromáždění nedaleko Sněmovny. Účastníci a účastnice se začnou řadit od 12:00 u Rudolfina. Odtud o půlhodinu později vyrazí na Malostranské náměstí, kde má ve 13:00 začít demonstrace. Na akci přijedou i odboráři a odborářky z regionů. Jejich organizace vypraví do metropole autobusy, a to třeba z Třince či Vysočiny.

Podle oslovených analytiků budou mít pondělní stávka a protestní akce na výkon české ekonomiky jen zanedbatelný dopad. Varující je podle nich spíš to, že lidé chtějí stávkovat kvůli nutné snaze snížit zadlužování a srovnat veřejné finance.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky odbory, stávka, vláda, školy, hospodářství, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Proti vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické nenasytné mafii se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati. Reportéři ČT ČT 1 (před čtyřmi lety): Boj o vodu. Rozsudek brněnského soudce se zdůvodněním že zem ovládá mafie. Agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí. Na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2). Na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU, článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT MatějGottwald čtitulky, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami. Máme tady 300 Pandora rájařů, v Izraeli 665. Mafie vyvádí stovky miliard ale mafie dostane úvěr od svých bank tak se tu zase rojí chladi dovozci prohernich automatů, privatizátoři bakulové,šetřílci na pracujících lidech kalouskové, směs černé ekonomiky a agentů kteří si dnes rozdávají metály. Jsem zvědav jak si s mafií poradí Lidé, obyvatelé Izraele a také ukáčka, aby nemuseli odcházet z Domova. Citát mužika s pseudonymem rotschild1864:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako vČíně, autíčka na baterky, inflace, ceny všeho, dotace, neZiskovky, výroba vražedného šrotu, vše směr Orwell1984. Přijďte všichni ke všem volbám, nevynechat žádnou příležitost řict mafii a dost !

Pondělí, 27. listopadu 2023, 10:07Odpovědět

Česko čeká v pondělí stávka. Pořadatelé nahlásili pražskému magistrátu tisíce účastníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.