Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Starostové pražských radnic chtějí větší vliv na řízení městské policie

Starostové pražských radnic požadují větší vliv na městskou policii ve své městské části. Po magistrátu chtějí, aby našel způsob, jak toho lze podle zákona docílit. Změna by podle nich zrychlila a zefektivnila práci městské policie. Starostové zároveň požadují, aby strážníci v přehledech přestupků uváděli rovněž místo, kde se stal. To by jim usnadnilo postup při prevenci kriminality.

„Když se podíváme na sousední obce, tak tam každý starosta si může zřídit městskou policii a bezprostředně jí řídí. V Praze je ten princip trošku odlišný, tady je jedna městská policie a jednotliví starostové nemají přímou možnost chod městské policie ovlivnit," řekl po pátečním sněmu starostů starosta Vinoře Michal Biskup (Sdružení pro Vinoř).

Současný stav podle starosty Prahy 13 Davida Vodrážky (ODS) způsobuje, že starosta případné problémy nestíhá legálně vyřešit. „Jde o to, aby bylo naprosto legální, že starosta zvedne telefon, zavolá řediteli místního okrsku a řekne: hele, támhle vyjíždějí zabahněné náklaďáky ze stavby, pošli tam kluky. Dneska to nemá oporu v zákoně a dalo by se na to nahlížet jako na nepřípustný nátlak nebo zneužívání pravomoci veřejné osoby," řekl Vodrážka.

Změnu, která by starostům umožnila mít vliv na chod městské policie v jejich městské části, by měl najít magistrát. Starostové nemají podle Vodrážky ambici vést městskou policii. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl, že strážníci jsou zaměstnanci hlavního města a do práce by je v případě změny i nadále přijímala městská policie a starostové by na to neměli vliv.

Další změnou, kterou starostové prosazují, je to, aby jim městská policie dodávala statistiky přestupků i s místem, kde se staly. „Nedostáváme informace o přestupcích s lokalizací. Potřebovali bychom, aby data, která budeme dostávat, měla i tu polohovou složku. Bude nám to sloužit třeba k vytipování nebezpečných míst," řekl Biskup.

Zřizovatelem městské policie je hlavní město Praha a jejím vrchním velitelem je primátor. Městská policie zaměstnává přes dva tisíce zaměstnanců. Dlouhodobě se potýká s nedostatkem strážníků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie hlavního města Prahy

Štítky městská policie, starostové, řízení, městské části

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové pražských radnic chtějí větší vliv na řízení městské policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.